Nieuwe techniek Mitralisclip voor lekkende hartkleppen al geruime tijd in gebruik

Array

mitralisclipIn tegenstelling tot wat oa. Trouw en de NOS melden, is het vandaag niet de eerste operatie met een nieuwe methode in Nederland bij iemand met een lekkende hartklep is uitgevoerd. Jan van der Heijden (St. Antonius, Nieuwegein) plaatste op 4 februari een MitralisClip bij een man van 54 jaar met hartfalen. Het was de derde keer dat deze procedure in Nederland werd uitgevoerd. De methode is al geruime tijd in gebruik in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein de eerste hartpatienten in de Benelux zijn dus al geholpen en zónder dat een openhartoperatie noodzakelijk was.
Het St. Antonius Ziekenhuis biedt patienten met een ernstige lekkage van de hartklep (mitralisinsufficientie) een nieuwe behandelmethode die gebruikmaakt van een speciaal ontwikkelde clip, de MitralisClip. Hartpatienten die niet kunnen worden behandeld door middel van een hartoperatie kunnen hiermee toch worden geholpen. Het St. Antonius Ziekenhuis is het zesde ziekenhuis in Europa dat deze nieuwe techniek toepast. Wereldwijd is de ingreep meer dan 400 keer uitgevoerd, waarbij de clip in 96 procent van de gevallen succesvol werd geplaatst.

Bij een patienten met een lekke hartklep sluit de mitralisklep niet meer goed waardoor (een deel van het ) bloed terugstroomt in het hart. Het bloed wordt hierdoor minder goed door het lichaam gepompt en de patient kampt met klachten als kortademigheid en vermoeidheid. Van de Nederlandse bevolking lijdt 1 à 2 procent van de mensen tussen de 26 en 84 jaar aan hartklepfalen, waarbij meestal sprake is van lekkende hartkleppen.
Succesvolle operaties
Het St. Antonius Ziekenhuis heeft de afgelopen week de eerste twee patienten met succes behandeld. Cardioloog Jan van der Heyden: “De clip wordt met behulp van een katheter via de liesader onder echocardiografische begeleiding ingebracht en geplaatst. Dit betekent dat wij de hartfunctie door middel van bewegende beelden nauwgezet kunnen volgen, de lekkage kunnen beoordelen en direct zien of de MitralisClip op de juiste plek zit. De clip werkt als een soort veertje dat zorgt dat de hartklep goed sluit en opent waardoor het bloed optimaal naar de linker hartkamer stroomt.” De ingreep duurt in totaal ongeveer 3 à 4 uur en de patient kan na gemiddeld drie dagen naar huis.

Een laatste redmiddel

Een grote hartoperatie om de hartklep te vervangen of te repareren is door de MitralisClip niet meer noodzakelijk. Voor mensen met een zeer slechte long- of nierfunctie die niet meer kunnen worden geopereerd, biedt deze ingreep een uitkomst. Tot nog toe kregen deze patienten meestal medicijnen voorgeschreven, maar die werken vaak niet afdoende. De nieuwe techniek resulteert in een betere prognose en levensverwachting.

Meer informatie
Op deze website kunt u een filmpje bekijken van de ingreep
Ook het artikel ‘Mitralklappeninsuffizienz und das MitraClip-Implantat: Ein Uberblick (zie bijlage) biedt meer informatie over het instrument.

PDF Persbericht Percutane MitralisClip

 Percutane mitralisklepreparatie: resultaten van de EVEREST studie

Bron: NVVC & St. Antonius Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Nieuwe techniek Mitralisclip voor lekkende hartkleppen al geruime tijd in gebruik"

  1. annie lefebure Tummers

    Wordt deze procedure ook in USA gebruikt?Speciaal interesse voor de staat van Florida voor de Mitralisclip.ik zou meer informaties hierover apprecieeren,Annie Lefebure Tummers

  2. Redactie Medicalfacts/ER

    Beste Annie,

    Ik weet dat de Mitraclip (de merknaam) een product is van Evalve. Het product is wel in gebruik in de VS maar als experimentele behanndeling. de studie heet EVEREST II het Baptist Hospital of Miami
    Ramon Quesada, MD
    doet ook mee aan de studie dus ik zou u willen adviseren om te informeren bij Ramon Quesada  of bij Evalve.

    For more information about Evalve,

    Call (650) 330-8100 or
    Fax (650) 330-8114

    or send an email to [email protected]

    Our address is:

    Evalve, Inc.
    4045 Campbell Ave.
    Menlo Park , CA   94025 , USA

Comments are closed.

Recente artikelen