Speciale werkbril helpt tandartsen af van klachten in nek en schouders

1
731

ola-n-motion-5Zeker 65% van de tandartsen en mondhygienisten in Nederland heeft fysieke klachten, onder andere in de nek, rug en schouders doordat zij in een overbelaste houding werken. Zij zitten te lang voorover gebogen aan de behandelstoel. Bijna de helft van de tandartsen raakt zelfs geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt hierdoor. Dankzij de speciale werkbril van ergonoom Joseph Wouters, kan daar iets aan veranderd worden.

Ergonoom en arbeidsdeskundige Joseph Wouters deed onderzoek naar de fysieke klachten in de tandheelkundige branche. Samen met het bedrijf Optergo heeft hij naar aanleiding daarvan een speciale werkbril ontwikkeld. In de bril zitten glazen met de eigen sterkte van de gebruiker, maar met extra gekantelde prisma’s onderin het glas, waarmee de kijklijn beinvloedt wordt.

De bril zorgt ervoor dat tijdens de behandeling van een patient, een tandarts of mondhygieniste in een rechte positie kan blijven zitten, maar toch het hele werkveld kan overzien zonder de nek ver voorover te hoeven buigen.
Bij een onderzoeksgroep van 13 tandartsen met hardnekkige klachten, werd de speciale werkbril aangemeten. De resultaten waren nog positiever dan verwacht. Bij 12 van de 13 proefpersonen verbeterde de fysieke situatie na 4 weken werken met de bril, bij 5 van deze personen was de pijn zelfs geheel verdwenen. Inmiddels werken al veel tandartsen en mondhygienisten succesvol met de bril. De werkbril wordt voorgeschreven bij 8 optometristen in Nederland. Daar wordt de bril met speciaal ontwikkelde apparatuur afgestemd op de sterkte van de ogen.

Innemen van een gezonde zittende werkhouding bij de patientenbehandeling
Bron: Optergo.nl

1 REACTIE

Comments are closed.