Speciale werkbril helpt tandartsen af van klachten in nek en schouders

ola-n-motion-5Zeker 65% van de tandartsen en mondhygienisten in Nederland heeft fysieke klachten, onder andere in de nek, rug en schouders doordat zij in een overbelaste houding werken. Zij zitten te lang voorover gebogen aan de behandelstoel. Bijna de helft van de tandartsen raakt zelfs geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt hierdoor. Dankzij de speciale werkbril van ergonoom Joseph Wouters, kan daar iets aan veranderd worden.

Ergonoom en arbeidsdeskundige Joseph Wouters deed onderzoek naar de fysieke klachten in de tandheelkundige branche. Samen met het bedrijf Optergo heeft hij naar aanleiding daarvan een speciale werkbril ontwikkeld. In de bril zitten glazen met de eigen sterkte van de gebruiker, maar met extra gekantelde prisma’s onderin het glas, waarmee de kijklijn beinvloedt wordt.

De bril zorgt ervoor dat tijdens de behandeling van een patient, een tandarts of mondhygieniste in een rechte positie kan blijven zitten, maar toch het hele werkveld kan overzien zonder de nek ver voorover te hoeven buigen.
Bij een onderzoeksgroep van 13 tandartsen met hardnekkige klachten, werd de speciale werkbril aangemeten. De resultaten waren nog positiever dan verwacht. Bij 12 van de 13 proefpersonen verbeterde de fysieke situatie na 4 weken werken met de bril, bij 5 van deze personen was de pijn zelfs geheel verdwenen. Inmiddels werken al veel tandartsen en mondhygienisten succesvol met de bril. De werkbril wordt voorgeschreven bij 8 optometristen in Nederland. Daar wordt de bril met speciaal ontwikkelde apparatuur afgestemd op de sterkte van de ogen.

Innemen van een gezonde zittende werkhouding bij de patientenbehandeling
Bron: Optergo.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Speciale werkbril helpt tandartsen af van klachten in nek en schouders"

  1. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    Dit concept is bekend van de leesbrillen voor op bed. Ik vraag me wel af of je er net zo secuur mee kan werken als dat je echt rechtstreeks op je werk vlak kijkt.

Comments are closed.

Recente artikelen