KNAW Wetenschapsprijs voor Dunning en Van Bekkum

Array

flyervanwalreeprijsDe Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft de Van Walree Prijs 2009 voor medische wetenschapscommunicatie toegekend aan A.J. Dunning en D.W. van Bekkum. Die prijs – een bedrag van 12.000 euro in totaal – is dit jaar bestemd voor wetenschappers die medisch onderzoek voor een breed publiek toegankelijk hebben gemaakt. Dunning en Van Bekkum krijgen de prijs voor hun hele oeuvre. De uitreiking is op dinsdag 9 juni a.s. bij de KNAW in Amsterdam.

Prof. dr. A.J. (Arend Jan) Dunning (1930), cardioloog, is een van de pioniers in het aan een breed publiek presenteren en uitleggen van de belangrijke ontwikkelingen in de medische wetenschap en de gezondheidszorg. Hij schreef daarover in Elsevier, NRC en De Gids, trad op voor radio en schreef onder meer Broeder ezel (1981) over het onvermogen van de geneeskunde. Daarvan werden 67.000 exemplaren verkocht. Dunnings bijdragen zijn volgens de Akademie breed, steeds origineel en ze bieden de nodige stof tot nadenken. Hij liet niet alleen de fascinerende mogelijkheden van de medisch-wetenschappelijke vooruitgang zien, maar wees als een van de eersten op de beperkingen en risico’s van de geneeskunde. Ook buiten de medische wetenschapsvoorlichting is Dunning maatschappelijk actief geweest: hij was bijvoorbeeld lid van de Gezondheidsraad, en als vicevoorzitter van de Commissie Dekker werkte hij aan het Nederlandse zorgstelsel.

Prof. dr. D.W. (Dick) van Bekkum (1925), medicus-radiobioloog, was in 1969 samen met prins Claus mede-oprichter en vele jaren voorzitter van de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij. Die stichting liet talloze zogenaamde “cahiers” het licht zien over de volle breedte van de bio- en medische wetenschappen, zoals dierproeven, kanker, obesitas en overbevissing. De cahiers behandelen op een wetenschappelijk solide maar zeer toegankelijke manier de ontwikkelingen in de wetenschap, en met name de ethische en maatschappelijke kanten daarvan. Van een groot aantal cahiers was Van Bekkum redacteur en (co) auteur. Voor middelbare scholen ontwikkelden Van Bekkum c.s. ook speciale lesprogramma’s op basis van de cahiers. Van Bekkum was actief in tientallen wetenschappelijke en maatschappelijke commissies, met name op het gebied van kankeronderzoek.

De Van Walree Prijs wordt mogelijk gemaakt door het Van Walree Fonds van de KNAW. De tweejaarlijkse prijs wordt afwisselend toegekend aan een medisch wetenschapsjournalist en aan een medisch wetenschappelijk onderzoeker die zijn vakgebied voor een breder publiek toegankelijk heeft gemaakt. De Van Walree Prijs voor wetenschapsbeoefenaren werd eerder toegekend aan geneticus Hans Galjaard, aan dermatoloog Jannes van Everdingen, gynaecoloog Gunilla Kleiverda en aan hoogleraar/publicist Ivan Wolffers.

De uitreiking van de Van Walree Prijs 2009 vindt plaats op dinsdagmiddag 9 juni om 16.00 uur in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW, in Amsterdam. Prof. dr. J.A. Knottnerus, voorzitter van de jury houdt de laudatio, A.J. Dunning spreekt onder de titel ‘Broeder ezel en zijn toekomst’ over geschiedenis en toekomst van de medische wetenschapsvoorlichting en D.W. van Bekkum houdt de voordracht ‘Enkele reis uit het paradijs’. Aansluitend worden beide prijswinnaars geïnterviewd door Liesbeth Koenen. De bijeenkomst is openbaar.

De Van Walree Prijs 2009 (12.000 euro) is dit jaar bestemd voor een wetenschapper die medisch onderzoek voor een breed publiek toegankelijk heeft gemaakt. De Van Walree Prijs wordt om de twee jaar uitgereikt door het Van Walree Fonds van de KNAW. De prijs is afwisselend bestemd voor een journalist en een medisch wetenschappelijk onderzoeker die zijn vakgebied voor een breder publiek toegankelijk heeft gemaakt.  De prijs voor wetenschapsbeoefenaren werd eerder toegekend aan Hans Galjaard, Jannes van Everdingen, Gunilla Kleiverda en Ivan Wolffers.
De prijsuitreiking heeft volgende week donderdag plaats in het Trippenhuis van de KNAW, zo heeft de academie woensdag bekendgemaakt.

Bron: KNAW

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "KNAW Wetenschapsprijs voor Dunning en Van Bekkum"

  1. Cardioloog en essayist Arend-Jan (Ad) Dunning overleden | Medicalfacts

    […] juni van dit jaar werd door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) de Van Walree Prijs 2009 voor medische wetenschapscommunicatie toegekend aan A.J. […]

Comments are closed.

Recente artikelen