Bescherm je huid: voorkom huidkanker

Array

zonDermatologen UMC St Radboud geven voorlichting over huidkanker

Dermatologen uit het UMC St Radboud organiseren op 11 juni a.s. een voorlichtingsavond over huidkanker, in het kader van de Nationale Campagne ter voorkoming van huidkanker. Belangstellenden zijn van harte welkom bij de lezingen en kunnen al hun vragen te stellen aan de dermatologen van het ziekenhuis.Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Maar liefst 1 op de 6 Nederlanders krijgt een vorm van huidkanker en naar verwachting worden in 2009 zo’n 35.000 huidtumoren vastgesteld. Er zijn drie soorten huidkanker: het basaalcelcarcinoom, het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom (de meest agressieve vorm). Deze laatste ontstaat hoofdzakelijk uit een moedervlek, maar soms ook spontaan uit pigmentcellen in een ‘gave’ huid. Inmiddels zijn er verschillende succesvolle behandelmethoden en kan de ziekte in 90% van de gevallen worden genezen, mits op tijd ontdekt. Wel zien dermatologen steeds vaker patienten met blijvende huidschade door de zon. Een groot deel van deze patienten ontwikkelt nieuwe tumoren en blijft daardoor levenslang onder controle. Dit in tegenstelling tot zo’n tien jaar geleden, toen bij het grootste deel van de patienten slechts eenmalig een huidtumor werd geconstateerd.

Nationale Campagne
Goede bescherming en het regelmatig zelf controleren van de huid kunnen veel verschil maken in de strijd tegen huidkanker. Omdat het veel mensen ontbreekt aan kennis over huidbescherming en controle, organiseren dermatologen uit ruim 48 ziekenhuizen en klinieken in de maand juni de Nationale Campagne ter voorkoming van huidkanker.
Een overzicht van alle activiteiten is te vinden via www.myskincheck.nl

Programma UMC St Radboud: 11 juni: 19.30 – 22.00 uur
UMC St Radboud/ Auditorium, route 296
Geert Grooteplein Noord 15, Nijmegen (gebouw recht tegenover de hoofdingang)
19.30 en 19.45 uur Ontvangst
19.45 – 20.15 uur Lezing dr. Rianne Gerritsen:
Basaalcelcarcinoom/ plaveiselcelcarcinoom en preventie
20.15 – 20.45 uur
Lezing dr. Michelle van Rossum:
Melanoom en preventie
20.45 – 21.00 uur Pauze
21.00 – 21.30 uur Lezing dr. Marcel Pasch:
Huidkanker: behandeling
21.30 – 22.00 uur Informatiestands
Tijdens alle lezingen is er ruim tijd voor het stellen van vragen.

Geïnteresseerden kunnen zonder aanmelding binnenlopen. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen