Omzetstijgingen medisch specialisten veroorzaakt door DBC-verwerking ondersteunende specialismen

Array

klink-medicalfacts-jan-de-leeuw-spOp grond van onderzoek, uitgevoerd door Mazars in opdracht van de Orde van Medisch Specialisten, naar de omzetontwikkeling van de medisch specialisten in 2008 zijn voorlopige cijfers geleverd die wijzen op een totale omzetstijging van ongeveer 9%. Indien de ondersteunende specialismen, zoals radiologen en medisch microbiologen, hierbuiten worden gelaten dan resteert een gemiddelde stijging van 0 – 1% bij de overige specialismen. Deze gegevens zijn gebaseerd op de omzetgegevens van 33 van de 84 ziekenhuizen in Nederland.

In 2008 is de financiering van de medisch-specialistische zorg gewijzigd. In plaats van een vast bedrag voor het hele jaar per specialisme in een ziekenhuis (de zogenaamde lumpsumvergoeding), worden nu de activiteiten van de medisch specialisten vergoed op basis van Diagnose Behandeling Combinaties (DBC’s). Bij het aangaan van deze wijziging is geen onderzoek gedaan naar de mogelijke effecten.

Bovengenoemde stijging bij de ondersteunende specialismen kan mede worden verklaard door de ondersteunerscompensatiefactor in het DBC- systeem. Uit recent onderzoek van DBC-Onderhoud blijkt dat de compensatiefactor bij menig ondersteunend specialisme neerwaarts zal worden bijgesteld.

De Orde stelt zich op het standpunt dat het noodzakelijk blijft een herijking van het DBC-systeem door te zetten en daar ook een nieuw onderzoek naar de normtijden voor de werkzaamheden van de medisch specialist in te betrekken.

Lees ook:
ANP: Specialisten bestrijden sterke stijging omzet
Medisch Contact: Tegenoffensief Orde moet aanslag op inkomens voorkomen
Mednet: Kleine 10 procent omzetstijging medisch specialisten
Financieel Dagblad: Specialisten gaan in tegenaanval
Zorgvisie: ‘Overschrijding specialisten veel lager dan 400 miljoen’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen