Vlietlandziekenhuis bijna failliet

Array

vlietland-ziekenhuisHet Vlietland Ziekenhuis in Schiedam verkeert financieel in zwaar weer. Het eerste kwartaal is door het in januari geopende ziekenhuis negatief afgesloten. Dit werd afgelopen week gemeld door het Algemeen Dagblad.
Afgelopen week werd door een door minister Klink ingestelde onderzoekscommmissie namelijk al vastgesteld dat de overname door de coöperatie volgens de wet niet kan worden verboden. Een corporatie met daarin zorgverzekeraar DSW die op termijn eigenaar moet worden van het ziekenhuis, biedt de helpende hand.  Deze helpende hand en dit financiele noodverband zijn feitelijk een voorschot op de toekomstige samenwerking.

De Tweede Kamer heeft hier echter nog steeds grote moeite mee en verzet zich hiertegen. Wat is er aan de hand met vlietland?
De bouwkosten zijn mede door het beleid uit Den Haag opgelopen met 37 miljoen euro. Daardoor heeft het ziekenhuis als het wordt getaxeerd op marktwaarde een negatief eigen vermogen van 50 tot 100 miljoen euro. Het ziekenhuis kan met de hoge financieringslasten nooit een normale prijs per behandeling vragen. Voorheen waren de kapitaallasten 6 à 7 procent. Nu is dat 23 procent. Daar kan geen sanering tegenop. Vlietland wilde samenwerken met andere ziekenhuizen, maar dat is niet gelukt. Niemand wil die problemen importeren. Dsw komt voor het hekje te staan. Moeten we nu een ziekenhuis, dat voor 167 miljoen euro is gebouwd, failliet laten gaan? Moeten we het netwerk tussen huisartsen, verpleeg- En zorghuizen en het ziekenhuis vernietigen? Moeten we de personeelsleden die uit de regio komen ontslaan? Nee. DSW heeft de stichting phoenix, die het geld beheert van onze eigen apotheken. De stichting heeft tot doel projecten in de gezondheidszorg te steunen. Ze stoppen een deel van dat geld in de coöperatie die het ziekenhuis zal overnemen. De coöperatie wordt medeopgericht en -gefinancierd door huisartsen, zorghuizen, de medische staf en het ziekenhuispersoneel.” De ziekenhuisdirectie werd vorige week geconfronteerd met brieven die door anonieme werknemers zijn verspreid. Daarin staat dat al personele maatregelen zijn genomen. Inleenkrachten zouden naar huis zijn gestuurd, er zouden geen overuren meer worden uitbetaald en de salarissen zouden nu al met tien procent worden gekort. Een woordvoerster van het ziekenhuis ontkent dat.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen