PvdA: ‘Women on waves kan werk voortzetten’, IGZ wil strafvervolging

Array

wow2De PvdA staat achter de wijziging van het besluit afbreking zwangerschap. Hierdoor valt de overtijdsbehandeling onder de abortuswet. PvdA-kamerlid Gill’ard: ‘Zo kunnen vrouwen in Nederland er van op aan dat zij ook voor een overtijdsbehandeling goede hulp krijgen van vergunninghoudende klinieken en artsen. En de artsen van Women on Waves kunnen hun werk voortzetten.’ Jaarlijks sterven veel vrouwen aan onveilige abortussen omdat veilige geboortebeperking wettelijk onmogelijk wordt gemaakt.

Door een aanpassing in de regelgeving omtrent de overtijdsbehandeling, vrezen de artsen van Women on Waves (WoW) vervolging. Doordat WoW vrouwen aan boord haalt en daarbij in de internationale wateren blijft, gelden op het schip de Nederlandse regels. En in die regels is dit jaar opgenomen dat bij elke afbreking van de zwangerschap altijd eerst de duur van de zwangerschap moet worden vastgesteld in een kliniek of een ziekenhuis met een vergunning. Voor overtijdbehandeling, was dat tot mei jl. niet noodzakelijk. Het verstrekken van de abortuspil voor de overtijdsbehandeling op de boot hiermee volgens WoW wel eens illegaal kunnen zijn. Er wordt daarom voorlopig niet uitgevaren. Volgens Gill’ard hoeft WoW zich echter geen zorgen te maken: ‘Zij hebben een vergunning voor hun mobiele kliniek op de boot dat is niet veranderd. Maar ik snap dat zij zeker willen weten dat zij binnen de wet blijven.

Vandaag werd via ANP het bereicht verspreid dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) Women on Waves (WoW) strafrechtelijk zou willen vervolgen voor het uitdelen van abortuspillen voor de Spaanse kust. De dienst heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM). Op de site van IGZ was hier overigens vanavond niets over te vinden. Volgens NRC Handelsblad heeft een IGZ-woordvoerder maandag bevestigd WoW te willen vervolgen.
Volgens de IGZ had WoW alleen een vergunning om zwangerschappen af te breken in een speciale daartoe uitgeruste zeecontainer. Aangezien deze niet op de boot aanwezig was, is WoW strafbaar.
Abortusarts en directeur van WoW Rebecca Gomperts is uitermate verbaasd. ,,Ook tijdens eerdere campagnes hebben we pillen uitgedeeld. De vrouwen krijgen de pillen in internationale wateren en gaan weer naar huis. Voor het verstrekken van pillen is een mobiele behandelkamer niet nodig.”

Gill’ard: ‘WoW voert op internationale wateren de overtijdsbehandeling (uitgevoerd tot 16 dagen overtijd) uit door middel van de abortuspil als onderdeel van hun campagnes. De kliniek heeft van staatssecretaris Bussemaker een vergunning gekregen voor abortus tot 13 weken en voldoet daardoor aan de Abortuswet. Dus ook met de wijziging van het besluit kan WoW hun werk voortzetten. En dat is belangrijk want in Nederland mag de abortushulpverlening wel goed geregeld zijn, wereldwijd is dat nog lang niet het geval. En hier laat WoW haar meerwaarde zien. In een land als Nicaragua is abortus geheel verboden zelfs al staat het leven van de vrouw op het spel. WoW wil hier samen met Nicaraguaanse vrouwenorganisaties campagne tegen voeren.’

Internationale solidariteit

De PvdA vindt deze vorm van internationale solidariteit prijzenswaardig. Gill’ard: ‘Wereldwijd sterven er onnodig een half miljoen vrouwen aan de gevolgen van hun zwangerschap. Dat is één vrouw per minuut, het merendeel sterft in ontwikkelingslanden. Minstens 13 procent van deze sterfgevallen is het gevolg van een onveilige abortus. Toegang tot veilige abortus als onderdeel van reproductieve gezondheid is noodzakelijk willen wij Millenniumdoel 5 (terugdringen van moedersterfte met de helft) in 2015 halen.’

‘Als we kijken naar de cijfers dan zien we dat Nederland een van de laagste aantallen onbedoelde zwangerschappen en abortussen ter wereld heeft. We doen het in Nederland dus goed en de wet wordt goed nageleefd door artsen. Abortus is een verworvenheid voor de Nederlandse vrouw en dat zou voor iedere vrouw moeten gelden.’

Onbedoelde zwangerschappen
‘Wanneer we spreken over onbedoelde zwangerschappen dan vindt de PvdA het in de eerste plaats van belang dat deze zo veel mogelijk worden voorkome,’ voegt Gill’ard tenslotte toe: ‘Er moet dan ook meer aandacht geschonken worden aan voorlichting over anticonceptie. Anticonceptieconsulten moeten vergoed worden en er moet op worden toegezien dat voorlichting en informatie over het voorkomen van onbedoelde zwangerschap voor iedereen toegankelijk en beschikbaar is.

Het gebruik van de abortuspil als onderdeel van de medische behandelingen gericht op de afbreking van een zwangerschap vindt geheel binnen de context van de Wet Afbreking Zwangerschap plaats. Van een ‘gemakkelijker maken’ van abortus is op zichzelf dan ook geen sprake. Wel zien wij de abortuspil als een lichamelijk vrouwvriendelijker manier om de zwangerschap af te breken en dus pleitten wij voor een bredere inbedding van de abortuspil in het medische circuit. ‘

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "PvdA: ‘Women on waves kan werk voortzetten’, IGZ wil strafvervolging"

  1. Dit gaat niet om religie maar om amorele dwingelandij, hoezo progressie en goed fatsoen wanneer zelfs aan 12-jarigen de morningafter-pil wordt uitgereikt? In het huidige foute amorele NL is alles op de helling gezet, toch is en blijft abortus moord. De integriteit van leven (en liefde!) wordt geperverteerd, pedant despotisch en, dictatoriaal worden met name vrouwen&meisjes transgenerationeel pedo- en pseudologisch geconditioneerd (gedissocieerd) en, maximaal voorzien (verdeel&heers) in dwangkeuzes over andermans leven. Projecterende compulsieve hypocriete potsierlijke potten verwijten de ketel dat ie zwart zou zijn als het om manipulatie van definities gaat (op die manier is ook abortus gelegaliseerd!), op de achtergrond wordt gelobbied om bij 30wkn te aborteren terwijl het ongeboren kind dan een geweten/geheugen heeft (bij 16dgn! al een hartje!) en weer voor eenzijidige zelfzuchtige keuzes van vrouwen over andermans leven namelijk om ongewenste jongetjes/meisjes ‘normaal’ te kunnen elimineren, Bah, ook de politieke&publieke opinie zijn tot op het bot verrot. Arme gescheiden-geaborteerde-geadopteerde-opgehokte kinderen meestal hun vader en zijn familie. BAH BAH BAH kutnederlanders!

Comments are closed.

Recente artikelen