Landelijke hoofdluiscampagne in september

Array

hoofdluis_poster_200x283px2009Berucht op scholen en kinderdagverblijven, achtervolgd door ouders en luizenmoeders: de hoofdluis is niet bepaald het meest populaire beestje. Klein als hij is brengt hij velen tot wanhoop. Vooral bij de start van het nieuwe schooljaar steken de hoofdluisepidemieen vaak weer de kop op. Vorig jaar lanceerden het RIVM, de drogisterijen en de GGD’en vernieuwd voorlichtingsmateriaal over dit thema. Het materiaal is deze zomer geactualiseerd en vanaf begin september staat de hoofdluis opnieuw landelijk in de schijnwerpers. Dat is hard nodig want er bestaan nog steeds veel fabels over dit beestje en de informatiebehoefte onder ouders is groot.

De drogisterijen brengen het thema een maand lang voor het voetlicht d.m.v. een campagne met folders en raamposters.

Kinderen met luizen zijn niet vies
Rond hoofdluis hangt nog altijd – onterecht – een beetje een taboesfeer. Niemand staat te springen om te melden dat zijn zoon of dochter luizen heeft. Maar dat hoofdluis iets te maken zou hebben met een gebrekkige persoonlijke hygiene, is een hardnekkig misverstand. Het kan bij iedereen voorkomen; de beestjes hebben zelfs een voorkeur voor schoon haar! Openheid over hoofdluis is uitermate belangrijk, want alleen een gezamenlijke aanpak heeft effect. Een kind kan namelijk telkens weer opnieuw besmet worden als anderen behandeling nalaten.

Hoe krijg je hoofdluis en hoe herken je het?
Luizen zijn overlopers: ze wandelen van hoofd naar hoofd of gaan via jassen, knuffels of kammen op zoek naar bloed om zich te voeden. Het zijn grijsblauwe of (na het bloed zuigen) rode beestjes van een paar millimeter groot. Hun eitjes, neten, zijn witte stipjes die op roos lijken. Alleen zit roos los terwijl neten juist aan het haar vastkleven – dicht bij de hoofdhuid. Neten groeien met het haar mee. Zodra ze verder dan een paar centimeter van de hoofdhuid af zitten, kunnen er geen luizen meer uitkomen. Het is aan te raden kinderen regelmatig op hoofdluis te (laten) controleren met een netenkam of luizenkam. Als u hoofdluis ontdekt hoeft u niet naar de huisarts, maar het is wel belangrijk de luizen meteen te bestrijden omdat ze zich razendsnel verspreiden. Daarnaast is het essentieel om maatregelen te nemen om herbesmetting te voorkomen.

Kammen maar!
Het allerbelangrijkste is om het haar dagelijks gedurende 14 dagen te kammen met een netenkam. De landelijke Richtlijn hoofdluis van het RIVM bevat een heldere kaminstructie, die ook in de folder is opgenomen. Het kammen kan gecombineerd worden met een antihoofdluismiddel dat 2 keer gebruikt moet worden met een tussenpoos van een week. Bij het kammen kan in dat geval een luizenkam gebruikt worden in plaats van een netenkam. De drogist heeft diverse werkzame middelen tegen hoofdluis in het assortiment: shampoos, lotions, crèmes, sprays en daarnaast luizen- en netenkammen. Het is mogelijk dat de behandeling niet aanslaat. Als de behandeling volgens voorschrift én twee keer is toegepast, kan er sprake zijn van resistentie (de hoofdluis is bestand tegen het gebruikte middel). Het is dan nodig om de behandeling te herhalen met een ander luisbestrijdingsmiddel.

Wat kunnen de scholen doen?
In de strijd tegen hoofdluis spelen binnen de scholen de “luizenmoeders” een belangrijke rol. Zij controleren de kinderen regelmatig op hoofdluis en kunnen ouders en leerkrachten bijstaan met advies. Zij vragen de ouders om hun medewerking door de kinderen ook thuis regelmatig te controleren op hoofdluis en het op school te melden als er hoofdluis wordt geconstateerd. Zo kan er in een vroeg stadium actie ondernomen worden op school.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Landelijke hoofdluiscampagne in september"

  1. “Kammen maar” is inderdaad het enige dat werkt. Alle middeltjes, shampoos of lotions, vergeet ze maar, ze werken NIET, wat ze ook beloven. Bij een luizenplaag: kinderen in bad zetten, dik conditioner in de haren smeren zodat ze lekker glibberig zijn, en dàn met de luizenkam GRONDIG door het haar gaan. Wat je er uit kamt (conditioner plus luizen/neten) spoel je in een bak met heet water steeds van de kam. Dit herhaal je 14 dagen lang om de 2 dagen. Het is een behoorlijk vermoeiende klus, maar je ziet het per keer minder worden. Echt de enige werkende therapie tegen die rotbeestjes, zo weet ik (helaas!) uit ervaring!!!!

Comments are closed.

Recente artikelen