UMC St Radboud brengt externe defibrillators via internet in kaart

Array

layar_AED_finder_thumbHet UMC St Radboud lanceert tijdens het tweede Zorg 2.0 congres op maandag 12 oktober een website om alle automatische externe defibrillators (AED’s) in Nederland in kaart te brengen.Zorg 2.0 staat voor een nieuwe verhouding tussen zorgverlener en patient. Deze vloeit voort uit de mogelijkheden van internet en het toenemende zelfbewustzijn van de patient. De website maakt deel uit van het project AED 4EU en heeft zowel een Nederlandse als Europese ambitie.

Zes minuten
De eerste zes minuten nadat iemand door een hartstilstand is getroffen, zijn essentieel. Het zo snel mogelijk defibrilleren van een patient is van groot belang voor de kans op overleving. Dankzij de introductie van automatische externe defibrillators kan ook niet-medisch personeel defibrilleren. Naar verwachting zijn er momenteel meer dan 20.000 AED’s in gebruik in Nederland, het gaat om verschillende merken en types. Enkele gemeenten hebben een overzicht van waar AED’s zich bevinden in wijken of buurten, maar een onafhankelijk totaaloverzicht van beschikbare AED’s in Nederland ontbreekt.

Oproep
Het UMC St Radboud lanceert een website gebaseerd op openbare Google-earth techniek. Via deze website wil het ziekenhuis zoveel mogelijk gegevens over de locatie en toepassingsmogelijkheden van AED’s in Nederland verzamelen en verspreiden. Het ziekenhuis roept leveranciers en particulieren en organisaties met een AED op om actief deel te nemen aan het in kaart brengen van deze gegevens. Bij het melden van een AED-locatie kunnen mensen bijvoorbeeld aangeven of hun AED particulier, dan wel publiekstoegankelijk is, of er getrainde vrijwilligers aanwezig zijn en wie contactpersoon is. Voordat de locaties op de website zichtbaar zijn, worden ze uiteraard gecontroleerd. Uiteindelijk hoopt het ziekenhuis dat er een zo compleet mogelijk overzicht ontstaat, waar iedereen gebruik van kan maken.

Primeur mobiel internet
Vooruitlopend op de nog te verzamelen AED informatie, wil het UMC St Radboud de reeds beschikbare data op zoveel mogelijk innovatieve manieren beschikbaar stellen. Een voorbeeld is mobiel internet.

In Nederland bezitten we gezamenlijk zo’n 20 miljoen mobiele telefoons. Uit onderzoek (bron Multiscope) blijkt dat het aantal gebruikers van mobiel internet het afgelopen jaar groeide met 53% en dat nu ruim 1,3  miljoen mensen van 12 jaar en ouder mobiel internet gebruiken. Dit aantal zal de komende jaren sterk toenemen.

Vanaf maandag 12 oktober hebben mensen die beschikken over een mobiele telefoon met internet én een digitaal kompas (Android), een primeur. Zij zien via de zogenaamde realitybrowser niet alleen waar bijvoorbeeld restaurants, pinautomaten en hotels zich bevinden, maar vanaf vandaag krijgen ze ook de (nog beperkte) AED-data in beeld. Ze zien bijvoorbeeld afstand, contactgegevens en de route naar de dichtstbijzijnde AED. De informatie beweegt mee terwijl je de telefoon gebruikt en toont dus in elke looprichting waar de dichtstbijzijnde AED zich bevindt, inclusief alle via de website beschikbare gegevens. Het AED- overzicht via de reality browser is uniek voor zowel Nederland, Europa en Amerika.

Kijk voor meer informatie ook op:

http://www.aed4.eu

http://www.acutezorg.nl/acutezorg/bericht/20090621_alle_aeds_in_nederland_in_kaart

www.6minuten.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "UMC St Radboud brengt externe defibrillators via internet in kaart"

  1. Dit concept is niet nieuw. Het systeem van AED_locaties zichtbaar maken via Google Maps wordt al geruime tijd toegepast door de website http://www.AEDindebuurt.nl ; een hulpsite van Stichting Kies voor Leven.

    Stichting Kies voor Leven is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), die zónder winstoogmerk werkt. Wij houden ons al sinds 2004 op belangeloze wijze bezig met het op landelijk niveau enthousiasmeren van mensen om in hun eigen regio zes minuten plekken te creëren zodat bij een hartstilstand 112 direct gebeld wordt, iemand direct start met reanimeren en het hart binnen 6 minuten een eerste schok met een AED krijgt. Daarnaast willen wij de Nederlandse bevolking opmerkzaam maken op het grote belang van Reanimatie- en AED opleidingen. Wij doen dat door onze missie op alle mogelijke manieren onder de aandacht van onze doelgroep te brengen.

    Met HARTelijke groet,

    Toon Hermsen
    Oprichter/Voorzitter Stichting Kies voor Leven

Comments are closed.

Recente artikelen