Andere farmaceutische bekostiging gewenst om kwaliteit zorg te kunnen waarborgen

Array

Vandaag ontving minister Klink van Volksgezondheid een half miljoen handtekeningen die door apotheek bezorgauto’s naar Den Haag waren gebracht. De handtekeningen zijn steunbetuigingen van patienten die vinden dat de kwaliteit van farmaceutische zorg gewaarborgd moet blijven ondanks dat apothekers zich door inkomensdruk genoodzaakt zien fors te bezuinigen op de zorg.

De NPCF staat op het standpunt dat apothekers voor hun rol als zorgverlener een passende vergoeding dienen te krijgen. In plaats van ‘ad hoc’ aanpassingen van vergoedingen wil de NPCF een geheel nieuwe bekostiging. Deze bekostiging moet kwaliteit van zorg stimuleren door onderscheid te maken naar basiszorg en afspraken over extra zorg voor chronische patienten en kwetsbare ouderen. De basiszorg betreft het advies aan de patient en controle op medicatieveiligheid. De afspraken over extra zorg voor chronische patienten en kwetsbare ouderen gaan bijvoorbeeld over extra inzet op samenspraak met oudere personen die vier of meer geneesmiddelen gebruikt.

De nieuwe bekostiging moet gepaard gaan met het behoud van een ruim aanbod van apotheken zodat elke patient – waar onder de oudere en chronisch zieke – er gemakkelijk kan komen.

Preferentiebeleid verzekeraars
De NPCF vindt dat de informatievoorziening over het preferentiebeleid van zorgverzekeraars naar patienten moet verbeteren. Dit is een kernrol van de apothekers, maar ook de zorgverzekeraar moet hierin zijn verantwoordelijkheid nemen. De aanpak die sommige zorgverzekeraars volgen is eenzijdig vanuit aanbesteding en kostenbeheersing ingestoken, en is in zijn uitwerking patientonvriendelijk. De aansluiting met kwaliteit van zorg is onvoldoende zichtbaar. En eigen betalingen maken het beleid nog moeilijker uit te leggen naar de patient.

De NPCF is voorstander van een goed geneesmiddel voor minder geld als dit kan, maar moet er altijd uitwijkruimte zijn voor ‘ bijzonder en eventueel duurder’ als de patient daarmee beter is geholpen. Tevens pleit de NPCF voor het behoud van een ruim aanbod en goede spreiding van openbare apotheken zodat toegankelijkheid voor patienten is geborgd. Ook hierin dienen zorgverzekeraars hun rol te nemen.

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen