Libidoremmers bij zedendelinquenten: moreel aanvaardbaar?

Array

forensische psychiatrieOp 17 november organiseert de commissie ‘Ethiek in de forensiche psychiatrie’ samen met het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP) een expertmeeting over de ethische aspecten van het voorschrijven van libidoremmers. De bijeenkomst zal plaatsvinden in Utrecht en begint om 12.00 uur met een informele lunch.

In de forensische psychiatrie zijn tegengestelde belangen van de betrokken partijen een vast gegeven: de patient wil vrijheid en verwacht goede zorg. De samenleving wil optimale veiligheid en controle en de behandelaar wil verbetering van de stoornis.
Het één gaat helaas niet altijd goed samen met het ander. Als behandelprotocollen of richtlijnen geen antwoord bieden kan de ethiek het dilemma verhelderen en bespreekbaar maken. Ook helpt zij de betrokken partijen met het ontwikkelen van oplossingsrichtingen in die situaties.

Daarom is er sinds kort een commissie die zich bezighoudt met ethische kwesties binnen de forensische psychiatrie. Zij wil een onafhankelijk platform bieden waar discussie wordt geentameerd en thema’s en casuïstiek uit het veld bespreekbaar worden gemaakt. Voorzitter van de commissie is prof. dr. Guy Widdershoven (VUmc) en de leden zijn: prof.dr. Frans Koenraadt (Pompe Instituut en UvU), prof. dr. Hjalmar van Marle (Erasmus UMC), prof. dr. Joost Schudel (psychiater FPC De Kijvelanden, Erasmus UMC), mr. Tineke Stikker (beleidsmedewerker GGZ Nederland), drs. Carolijn Sijbrandij (psychiater FPC De Oostvaarderskliniek) en dr. Iva Embley (directeur EFP)

Het voorschrijven van libidoremmende middelen aan tbs-gestelden, ofwel chemische castratie, is een actueel en veelbesproken moreel dilemma. Over dit thema gaat dan ook de eerste expertmeeting die de commissie organiseert samen met het EFP. Verschillende ethici, behandelaren en juristen verlenen hun medewerking aan het programma, waaronder Arno Visser, oud-voorzitter parlementaire enqu(ee)tecommissie tbs, en strafrechtadvocaat Niek Heidanus. Ook zal een (ex-) tbs-gestelde vanuit eigen ervaring een bijdrage leveren.

Voor meer informatie over de Ethische Commissie kunt u contact opnemen met prof. dr. Guy Widdershoven, tel. 030 2910010. Voor deelname aan de expertmeeting kunt u contact opnemen met het EFP: [email protected].

Lokatie: FPC Van der Hoeven, Willem Dreeslaan 2, 3515 GB Utrecht.

Bijlage: Programma Expertmeeting

Sprekers Expertmeeting:

De heer A. Wolfssen, burgemeester van Utrecht
Opening

De heer drs. A. Visser, oud-voorzitter van de parlementaire enquetecommissie tbs
Het spanningsveld van politiek, publiek en praktijk, de smalle marges voor beleid.

Mevrouw dr. T. Abma, ethica
Hoe verhouden zich dwang en drang?

De heer drs. J.A. Troelstra, psychiater
Dilemma’s voor behandelaars bij het voorschrijven van libidoremmers

De heer mr. N.A. Heidanus, strafrechtadvocaat
Het perspectief van de patient: slikken of stikken?

Casusbespreking door de heer dr. D.J. van Beek, psychotherapeut en deskundige
op het terrein van de behandeling van seksuele delinquenten

Deelnemers Forumdiscussie:

Mevrouw dr. J. Hochstenbach, Hoofd Kenniscentrum, FPC De Oostvaarders
De heer drs. F.J.P. Walschot, Psychiater, FPC De Rooyse Wissel
Mevrouw drs. J. Kuyvenhoven, Hoofd Kwaliteit Forensische Zorg, DJI
Patient/client

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Libidoremmers bij zedendelinquenten: moreel aanvaardbaar?"

  1. Libidoremmers bij zedendelinquenten: moreel aanvaardbaar???
    ………..
    Zijn zedendelinquenten “moreel aanvaardbaar” bezig dan?!!
    Zijn slachtoffers “moreel aanvaardbaar” behandeld??

    Onze wetten moeten de slachtoffers en toekomstige slachtoffers beschermen. Criminelen geven die recht op wanneer ze ervoor kiezen om een strafbaar feit te plegen. Hoe moeilijk is dit?!?

    Libidoremmers alleen is nog niet goed genoeg.
    Ik heb veel zedendelinquenten meegemaakt (professioneel) en het is heel duidelijk dat je dit soort mensen nooit van hun “behoeften” kunnen genezen. Als ze het niet lichamelijk kunnen doen, gebruiken ze wel objecten om hun doel te bereiken. Ze zijn heel bewust en selectief bezig met hun stoornis en dus zijn en blijven ze staats gevaarlijk.

Comments are closed.

Recente artikelen