DBC Diabetes: Eerste resultaten “één prijskaartje” diabeteszorg zichtbaar

Array

diabetesEr zijn steeds meer mensen met suikerziekte (diabetes) in Nederland. Dit brengt meer zorg en meer kosten met zich mee. De minister van VWS heeft daarom besloten de zorg voor mensen met diabetes vanaf 2010 anders te bekostigen. Vanaf volgend jaar sluiten zorgverzekeraars een overeenkomst af met een zorggroep. De zorggroep is verantwoordelijk voor goede zorg aan de patient. De zorggroep biedt een programma waarin de huisarts, praktijkondersteuners, diabetesverpleegkundige en andere zorgverleners samenwerken. In het contract met de zorgverzekeraar is nu vastgelegd welke zorg geleverd wordt en welk prijskaartje hier aan hangt. Maar er zijn ook nadelen. De zorggroepen sluiten contracten met enkele zorgverleners, waardoor patienten minder vrijheid hebben om hun eigen behandelaar te kiezen. De nieuwe manier van werken is door het RIVM onderzocht binnen het ZonMw-programma Diabetes Ketenzorg. Hieruit blijkt dat er nog een aantal vraagstukken opgelost zouden moeten worden voordat de nieuwe methode landelijk gebruikt kan worden. Werkproces verbetert
Een positieve ontwikkeling is dat de keten-dbc  (diagnosebehandelcombinatie diabetes) de zorggroep verantwoordelijk maakt voor de kwaliteit van de organisatie en de kwaliteit van de geleverde diabeteszorg. In contracten tussen de zorggroep en de zorgverleners is vastgelegd welke zorg door wie wordt verleend en tegen welke prijs. Zorggroepen stellen eisen aan bij- en nascholing. Ook worden afspraken gemaakt over de registratie en rapportage van zorggerelateerde gegevens zodat de kwaliteit kan worden beoordeeld en verbeteringen ingezet. De ICT is in de meeste zorggroepen nog ontoereikend om de informatiebehoefte te ondersteunen.

Keuzevrijheid van patienten

Er zijn echter ook nadelige effecten voor patienten. Veel zorgverleners vinden de onderhandelingspositie van de zorggroep bij de inkoop van zorg te sterk. Ook wordt, doordat zorggroepen met een paar zorgverleners contracten sluiten, de keuzevrijheid van de patient beperkt. Verder is het voor patienten vaak onduidelijk wie verantwoordelijk en aansprakelijk is voor de kwaliteit van de geleverde zorg.

Geen verbetering van gezondheid patient na 1 jaar De nieuwe vorm van samenwerken heeft vooralsnog geen effect op de gezondheid van de patient . Bij veel van de patienten waren de bloedsuikerspiegels al goed voor het experiment. Uit de evaluatie blijkt dat een groot deel van de diabetespatienten periodiek gecontroleerd wordt op bloedsuikerspiegel, bloeddruk, cholesterol en lichaamsgewicht. Er is echter nog ruimte voor verbetering voor het verrichten van het jaarlijks voet- en oogonderzoek. Ook zou de bloeddruk en het lichaamsgewicht van de patienten verder omlaag gebracht moeten worden. Langetermijneffecten op de kwaliteit van zorg zijn nog niet bekend, aangezien de onderzoeksperiode van de evaluatie één jaar bedroeg.

Vervolg

ZonMw heeft het RIVM gevraagd een vervolgevaluatie te doen om de langetermijneffecten van de invoering van de nieuwe manier van bekostigen op de kwaliteit van de zorg in kaart te brengen. Daarnaast wil ZonMw meer zicht krijgen op het functioneren van zorggroepen. De resultaten van deze evaluatie worden in het voorjaar van 2011 verwacht.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen