Uitspraak kort geding NTVA: Kwestie te complex voor kort geding

Array

openbaar_ministerieBeroepsverenigingen betreuren vertraging
De beroepsverenigingen van anesthesiemedewerkers (NVAM), operatieassistenten (LVO) en recovery verpleegkundigen (BRV) betreuren het dat de voorzieningenrechter in ‘s-Hertogenbosch 15 ziekenhuizen in Zuid-Nederland niet dwingt om met spoed de onverantwoord hoge werkdruk in hun operatiekamer aan te pakken. De ziekenhuizen hebben eerder dit jaar onderling afspraken gemaakt om de krappe arbeidsmarkt van operatieassistenten en anesthesiemedewerkers te lijf te gaan middels een convenant. De rechter erkent dat daarbij sprake is van een kartel en een collectieve economische machtspositie, maar acht de mededingingsaspecten in deze kwestie te complex om daarover in een kort geding uitspraken te doen en adviseert een meer uitgebreide procedure waarbij alle aspecten beter aan de orde kunnen komen.

Ondanks het advies om het juridisch hogerop te zoeken was de rechter niet bereid om vooruitlopend op een ‘ingewikkelde mededingingsrechtelijke kwestie’ het convenant tijdelijke buiten werking te stellen. Daardoor zouden partijen (op bestuurlijk niveau) aan tafel gedwongen worden, zoals de beroepsverenigingen al lang tevergeefs bepleiten. Ook achtte de rechter de financiele en arbeidsrechtelijke gevolgen van het convenant voor de medewerkers niet dermate onoverkomelijk dat daarover spoedeisend in een kort geding besloten moet worden. De beroepsverenigingen menen dat met de uitspraak de onhoudbare werksituatie in veel operatiekamers onnodig wordt verlengd.

Fred Lam, beleidsmedewerker  bij de NVAM: ‘De rechter onderschat de effecten van het convenant. Recent kregen we weer te horen dat medewerkers van 57 jaar en ouder plotseling weer nachtdiensten van 13 uur moesten gaan draaien. Dat staat in schril contrast met de uitspraak van de rechter in het vonnis dat bestaande afspraken ongemoeid worden gelaten. We zullen blijven vechten tegen dergelijke misstanden.’ De beroepsverenigingen werden overvallen door de uitspraak van de rechter, omdat deze had aangekondigd pas op 5 januari vonnis te zullen wijzen. Op korte termijn zullen ze besluiten of ze in hoger beroep gaan. ‘De kans daarop is groot, maar het lukt niet om voor volgende week alle bestuursleden van de beroepsverenigingen bijeen te krijgen,’ aldus Fred Lam.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Uitspraak kort geding NTVA: Kwestie te complex voor kort geding"

  1. Voor maffiosi is dit inderdaad een heel ingewikkelde zaak. Verpleegkundigen verdienen schandalig weinig en voetballers en bankdirecteuren schandalig veel. Wat is daarvoor de rechtvaardigingsgrond? Marktwerking! Het klootjesvolk verarmt bij de dag, omdat de maffiosi die aan de touwtjes trekken, er via de globalisering voor hebben gezorgd dat iedere Chinese arbeider nu onze concurrent is op de arbeidsmarkt. Marktwerking dus, dat heeft kennelijk iets met eerlijkheid en met rechtvaardigheid te maken. Daar moeten we dan maar even vanuit gaan. En wat gebeurt er nu ineens?? Vanwege de oplopende personeelstekorten in de zorg, werkt de marktwerking nu eens een keer in het voordeel van het personeel. En wat doen de bovenbazen ineens?? Ze sluiten een kartel, om te voorkomen dat verpleegkundigen via marktwerking eens een fatsoenlijk salaris zouden krijgen. Onze maatschappij begint op een grote roofpartij te lijken, waarin zogenaamde rechtvaardigingsgronden alleen maar gelegenheidsargumenten zijn om het klootjesvolk te onderdrukken. Ik geef toe dat mijn commentaar niet erg genuanceerd is. Daar ben ik te boos voor. Ik werk niet eens in de zorg en toch ben ik razend op die vijftien zieke ziekenhuizen en die laffe rechter!

    Dick Berts

Comments are closed.

Recente artikelen