J.G.M. Alders moet zorgen voor herstel van relatie tussen apotheekhoudenden en zorgverzekeraars

Array

NZa heeft het tarief 2010 voor apotheekhoudenden vastgesteld op 7,9
Minister Klink heeft – na overleg met partijen – de heer J.G.M. Alders gevraagd om op te treden als onafhankelijk voorzitter van een commissie die de komende 3 tot 6 maanden de weg moet bereiden naar herstel van onderling vertrouwen en gezonde contracteerverhoudingen tussen apotheekhoudenden en zorgverzekeraars per 1 januari 2011. De prestatiebeschrijvingen van de NZa kunnen een belangrijke rol spelen in dat proces. De heer Alders heeft zich bereid verklaard om deze taak op zich te nemen. Hij begint zijn werk dezer dagen met het organiseren van voorbereidende besprekingen.

Klink heeft ook nog gesproken met vertegenwoordigers van de jonge apothekers, in casu de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA) en Stichting Jong Zelfstandige Apothekers (JZA). Onderwerpen die daarbij onder meer aan de orde kwamen zijn de kwaliteit van zorg en de goodwillproblematiek.De NZa heeft het tarief 2010 voor apotheekhoudenden vastgesteld op 7,91. Dit betekent een verhoging van 0,63 ten opzichte van het tarief 2009. Het clawbackpercentage (de procentuele korting op de inkoopvergoeding van het afgeleverde geneesmiddel) blijft 6,82 % met een maximum van 6,80 per geneesmiddel. –Vanwege de schorsing van de clawback in 2008 heeft de NZa eind 2008 besloten de clawback tijdelijk te verhogen teneinde de financiele effecten van de schorsing te verrekenen. De clawback bedraagt daardoor in 2010 feitelijk 8,53%, met een maximum van 6,80 per geneesmiddel.
De NZa hanteert een onzekerheidsmarge van 50.000 per standaardapotheek, vooral bedoeld om de grote spreiding in inkomsten en kosten van apotheekhoudenden op te vangen. Tevens heeft de NZa de vrij onderhandelbare bandbreedte aangepast. Zorgverzekeraars en apotheekhoudenden mogen een hogere vergoeding dan de 7,91 afspreken als zij daarover een overeenkomst sluiten. In dat geval mag per afgeleverd recept ten hoogste 10,00 worden overeengekomen. Ook kan een lagere korting op de inkoopvergoeding (de clawback) worden afgesproken. Hierdoor krijgen zorgverzekeraars en apotheekhoudenden meer ruimte om aanvullende afspraken te maken, bijvoorbeeld over extra kwaliteit en dienstverlening.

1 Vanwege de schorsing van de clawback in 2008 heeft de NZa eind 2008 besloten de clawback tijdelijk te verhogen teneinde de financiele effecten van de schorsing te verrekenen. De clawback bedraagt daardoor in 2010 feitelijk 8,53%, met een maximum van

6,80 per geneesmiddel.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen