Oproep aan gemeenten: regel begeleiding vanuit Wmo

Array

Het verlies aan zorg uit de AWBZ door wijzigingen in de indicatiestelling zou opgevangen moeten worden door de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Clienten- en patientenorganisaties willen dat gemeentes de Wmo snel doorontwikkelingen. ActiZ ondersteunt deze oproep.

Veel clienten krijgen minder zorg na herindicatie, blijkt uit een onderzoek van clienten- en patientenorganisaties. Dat levert problemen op voor de clienten en voor hun mantelzorgers. Bijvoorbeeld ouderen met beginnende dementie krijgen geen indicatie meer voor dagopvang in de AWBZ. De alternatieven via de Wmo zijn onvoldoende ontwikkeld. Ook ActiZ heeft van haar leden signalen opgevangen dat gemeenten het gat dat ontstaat door de herindicatie niet voldoende opvullen. Zij ondersteunt dan ook de oproep van clientenorganisaties aan gemeenten om door te pakken met ondersteuning vanuit de Wmo.  ActiZ is overigens wel blij dat de motie van kamerlid Wolberts is aangenomen die stelt dat alleen gestopt kan worden met dagopvang voor mensen met dementie na huisbezoek van het CIZ. Een zorgvuldige indicatiestelling is voor deze kwetsbare mensen van groot belang.

Nieuwe Nederlanders
In aanvulling op de clientmonitor heeft ouderenorganisatie NOOM specifiek gekeken naar de gevolgen van de maatregelen voor nieuwe Nederlandse ouderen. Voor hen zijn de zogenoemde AWBZ pakketmaatregelen extra lastig, blijkt uit het onderzoek. Vooral de toegang tot dagvoorzieningen staat onder druk. De begeleiding en dagvoorzieningen hebben een bijzondere betekenis voor de ouderen, mede vanwege hun onbekendheid met het Nederlandse zorgsysteem, de vaak gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal en culturele barrières en taboes. Ook voor hen is er vanuit de Wmo op lokaal niveau nog onvoldoende beleid ontwikkeld en worden – mede daardoor – bestaande projecten nauwelijks financieel ondersteund.

Versnellen beleidsontwikkeling
ActiZ onderschrijft de bezorgdheid van de clientenorganisaties en hun oproep aan gemeentes om beleid op gebied van dagopvang snel te ontwikkelen en uit te voeren. In het kader van de specifieke dagopvang voor nieuwe Nederlandse ouderen is ActiZ van plan in het voorjaar een conferentie te organiseren met lidorganisaties over hoe samen te werken met gemeenten.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen