Hogere premie ongezond gedrag geen optie

0
233

Specialisten van het UMC Utrecht zien niks in een hogere zorgpremie voor ongezond levende mensen. Ze reageren op voorstellen van die strekking in de discussie over betaalbaarheid van de zorg. De specialisten doen hun uitspraken in het aprilnummer van Uniek, het magazine van het UMC Utrecht.

Ruim een derde van de totale ziektelast in Nederland is ‘rechtstreeks’ terug te voeren op een ongezonde levensstijl. Maar hoewel de invloed van levensstijlfactoren op onze gezondheid steeds duidelijker wordt, is er nooit sprake van een een-op-eenrelatie. Zo is overgewicht absoluut niet de enige oorzaak van hart- en vaatziekten. En het verband tussen longkanker en roken is erg sterk, maar het is zeker geen honderd procent. Epidemioloog Petra Peeters legt dat uit: “Van de rokende longkankerpatienten zou tien tot vijftien procent ook longkanker hebben gekregen als ze niet gerookt hadden. Maar we weten niet welke patienten dat zijn.”

Als de gevolgen van ongezond gedrag niet voor iedereen hetzelfde zijn, is het moeilijk mensen daar financieel aansprakelijk voor te stellen. Het roept bovendien de vraag op wat te doen met andere vormen van risicovol gedrag. Ook de behandeling van sportblessures belast ziekenhuizen. Peeters: “Sporters nemen bewust een risico, moeten die dan ook zelf betalen? En mensen die niet deelnemen aan vaccinatie- of preventieprogramma’s, moeten die dan ook meebetalen als ze tóch de Mexicaanse griep of baarmoederhalskanker krijgen?”

Lees hier het hele artikel

Verder in Uniek
Bij monde van opleidingsdirecteur Marijke van Dijk ziet het UMC Utrecht niets in selectie aan de poort van studenten geneeskunde. Maar in Groningen doe ze dat wel. “Vertel mij maar eens hoe je aan een zeventienjarige scholier kunt zien of hij aanleg heeft om een goede arts te worden.” Een discussie. Lees hier het artikel

Een door het UMC Utrecht bedacht model helpt agressie bij kinderen met gedragsstoornissen vroegtijdig te signaleren en ook vaker te voorkomen. Het aantal gevallen van agressie tegen de groepsleiders op kliniek Vosseveld verminderde liefst met tachtig procent. Lees hier het artikel

Bekijk de website van Uniek of lees het blad digitaal.