Economische staat ten dienste van gezondheid en niet andersom

Array

Huisartsen, longartsen en fysiotherapeuten in Twente worden niet goed van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Zij bieden hun chronische zorg aan COPD patienten aan in drie zorggroepen die gezamenlijk heel Twente omvatten. Binnen elke zorggroep werken huisartsen en fysiotherapeuten nauw samen met de longartsen van één ziekenhuis.  De huisartsen hebben samen de Stichting Tocht opgericht,  die staat voor Tijdelijke Organisatiestructuur voor COPD patientenzorg door Huisartsen in Twente.

NZa en NMa willen dat huisartsen, fysiotherapeuten, ziekenhuizen en zorggroepen onderling met elkaar concurreren.  Zij vinden die zorggroepen kartels en de Stichting Tocht een monopolist.  De in Twente leidende Zorgverzekeraar Menzis staat achter de opzet van chronische zorg van de Stichting Tocht,  maar is ook gebonden aan de regelgeving van NZa/NMa. 

Al deze informatie kwam naar voren tijdens een avondsymposium over de COPD zorg in Twente op 30 maart. Ondergetekende trad op als voorzitter van de  bijeenkomst,  die werd bijgewoond door circa 200 huisartsen, fysiotherapeuten en longartsen.  Tijdens de plenaire discussie werd mij gevraagd wat ik van het optreden van de NZa/NMa vond.  Ik heb de aanwezigen verteld dat ik macro-econoom was voordat ik hoogleraar Public Health werd. In dat vak heb ik geleerd uit leerboeken van Hennipman en Delfgaauw over Adam Smith en John Maynard.  Die laatste twee leren dat de economie ten dienste staat van volksgezondheid en welzijn.  En niet andersom.

Het Twentse model is gewoon goed zolang het transparant en goedkoop functioneert.  Dit betekent dat het parlement de regelgeving moet aanpassen waarbinnen NZa en NMa functioneren. Tijdens de terugreis naar Utrecht bedacht ik hoe kwaliteit en kosten van chronische zorg in Twente wel te bewaken zijn.  Het is een bekend feit dat in Twente  naar verhouding veel acute opnamen per 10.000 COPD patienten plaats vinden.  Dat komt omdat exacerbaties te laat worden onderkend door patient en huisarts. Het Tocht initiatief is daarom toe te juichen. Menzis zou volgens mij een contract moeten sluiten met de Stichting Tocht en de ziekenhuizen.

Het genoemde aantal acute opnamen met bijvoorbeeld 15% laten dalen,  zou het doel van de overeenkomst moeten worden.  Dat is mogelijk door activiteiten te ontplooien gericht op competentie verhoging bij COPD patienten en door goede zorgafspraken tussen de professionals.  Als die 15% wordt gehaald, wordt het initiatief gecontinueerd.  En anders gaan men terug naar care as usual.  Tot zover dit bericht. In de Julius Masterclass management van Kwaliteit van zorg en Financien komt dergelijke business case afspraken als leerstof aan de orde.  Geeft u leiding in een verpleeghuis, ziekenhuis, gezondheidscentrum?  Wilt u van zowel geld als kwaliteit verstand hebben?  Klik dan hier, lees de brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen