Behandeling longkanker met pemetrexed nu vergoed

Array

Vergoeding voor via lijst ‘Dure Geneesmiddelen
Op 12 april jl. heeft de NZa het middel van Lilly tegen longkanker, Alimta(R) [generieke naam: pemetrexed] met terugwerkende kracht tot 1 mei 2008 geplaatst op de beleidsregel ‘Dure Geneesmiddelen’, voor de eerstelijnsbehandeling van lokaal gevorderd of gemetastaseerd niet-kleincellig longkanker van het niet-plaveiselcel type.

Nu pemetrexed ook voor de eerstelijnsbehandeling op de lijst ‘Dure Geneesmiddelen’ is opgenomen, zijn financiele belemmeringen die het gebruik van Alimta voor deze indicatie kunnen beïnvloeden weggenomen. Ziekenhuizen krijgen 80% van de kosten van een duur geneesmiddel gecompenseerd door de verzekeraar indien dat geneesmiddel voor de betreffende indicatie is opgenomen op de NZa beleidsregel ‘dure geneesmiddelen’.
‘Pemetrexed is een belangrijke aanvulling in het behandelingsarsenaal van longkanker, omdat er voor het eerst bij deze vorm van kanker sprake is van doelgerichte therapie op basis van kenmerken van de longtumor’, aldus prof.dr. Piet Postmus, hoogleraar Longziekten aan het VUMC te Amsterdam, die als onderzoeker heeft deelgenomen aan internationaal wetenschappelijk onderzoek met pemetrexedi.
Pemetrexed stond al op de beleidsregel voor twee indicaties: als monotherapie voor de tweedelijnsbehandeling van lokaal gevorderd en gemetastaseerd niet-kleincellige longkanker van het niet-plaveisel type en in combinatie met cisplatine voor de behandeling van mesothelioom (asbestkanker).

Pemetrexed valt onder de zogenaamde targeted chemotherapie. De werkzame stof is een cytotoxisch geneesmiddel (het doodt cellen die zich delen, zoals kankercellen) dat tot de groep antimetabolieten behoort. Pemetrexed wordt in de kankercel opgenomen en blokkeert activiteit van de enzymen die een rol spelen bij de productie van ‘nucleotiden’ (de bouwstenen van DNA en RNA, het genetische materiaal van cellen). Hierdoor remt pemetrexed de vorming van DNA en RNA waardoor de cel zich niet kan delen en afsterft.

Niet-kleincellig longcarcinoom kan onderverdeeld worden in niet-plaveisel en plaveisel. Pemetrexed werkt beter in niet-plaveiselcel carcinoom en verlengt het leven van patienten met niet-plaveiselcel carcinoom langer vergeleken met gemcitabine. Pemetrexed wordt ook beter verdragen en geeft minder bijwerkingen. Hierdoor zijn er minder ziekenhuisopnames voor behandelingen van de bijwerkingen, zoals bloedtransfusies voor bloedarmoede en groeifactoren om witte bloedcelgroei te stimuleren. Dit is gebleken uit de grootste longkankerstudie die ooit gedaan is met 1725 patienten met niet-kleincellig longcarcinoom waarbij de pemetrexed met cisplatinebehandeling vergeleken werd met de GEMZAR(R) (gemcitabine) met cisplatine behandelingii .

i Smit EF, Mattson K, von Pawel J, Manegold C, Clarke S, Postmus PE. ALIMTA((R)) (pemetrexed disodium) as second-line treatment of non-small-cell lung cancer: a phase II study. Ann Oncol. 2003; 14: 455-60.
ii Scagliotti VC, Parikh P, Von Pawel J, Biesma, et all. Phase III study comparing cisplatin/pemetrexed in chemo-naïeve patients with advanced stage non-small cell lung cancer. J Clin Oncol 26:3543-3551, 2008.

Bron: Eli Lilly

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen