Samengaan van huisartsenposten en zorggroepen bepleit

Array

Huisartsenposten en zorggroepen voor mensen met diabetes, COPD, hartfalen, hoge bloeddruk en andere chronische aandoeningen bedienen veelal dezelfde patienten: het zijn vaak chronische zieken die een beroep doen op de spoedzorg van huisartsenposten.  In het back office zijn het vaak leidinggevenden van dezelfde zorgverzekeraar en huisartsenkring die zowel over huisartsenposten als zorggroepen zaken doen. Om kwaliteit van (spoed)zorg aan chronische zieken te verbeteren, om  overlegtijd te beperken van zorgverzekeraar en huisartsen en om overhead zoals huisvesting, administratie en ambtelijke ondersteuning te beperken is er veel voor te zeggen om huisartsenposten en zorggroepen in eerste instantie beleidsmatig als één geheel te leiden en misschien op termijn ook bestuurlijk en ondersteunend.

Deze boodschap geven Lucas Fraza, Joop Raams en Guus Schrijvers in een gezamenlijk artikel in Medisch Contact van 20 mei. Het artikel heet Tijd voor regionale huisartsengroepen.  Het kwam tot stand tijdens een diner pensant van genoemde drie. De twee eerste auteurs werken als huisarts in Hilversum respectievelijk Amersfoort. Fraza zit in het  bestuur van de Utrechtse huisartsenposten. Raams leidt een prachtige, digitaal ondersteunde, zorggroep voor diabetespatienten in Eemland met de naam Diamuraal. Hij is voorzitter van de Huisartsenkring Midden Nederland die negen zorggroepen ondersteunt. Eigenlijk sluit hun verhaal aan op de polyclinic ontwikkeling in Engeland (zie het bericht hierboven). Wel moeten Nederlandse zorgverzekeraars, NZA en andere beleidsinstanties vergeten dat er concurrentie bestaat tussen zorggroepen onderling.

Tot zover dit bericht. Op vrijdag 2 juli vindt het congres Recente, Internationale, nationale en lokale ontwikkelingen in ketenzorg, disease management, zorgprogramma’s en geïntegreerde zorg plaats. Plenaire inleiders zijn Minister Ab Klink, directeur zorginnovatie van Kaiser Permanente Paul Wallace en twee Duitse experts op disease managementterrein, Evert Jan van Lente en Lutz Altenhoven. In twintig workshops komen vele patientengroepen en aspecten van ketenzorg aan bod. De  in dit bericht reeds genoemde Lucas Fraza en Joop Raams houden een workshop over zorggroepen en zorgverzekeraars. Dan komt ook het genoemde idee aan bod over het samengaan met huisartsenposten. Wilt u naar dit congres? Wilt u iedereen ontmoeten, die in Nederland ertoe doet op het terrein van ketenzorg? Er zijn al meer dan 200 deelnemers aan dit congres. Kom ook, klik hier, lees de uitvoerige brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen