Vertrek MSD-Oss illustreert falen innovatiebeleid Rijk

Array

GroenLinks vindt dat het vertrek uit Nederland van een groot deel van MSD-Oss (voorheen Organon) laat zien dat het Nederlands innovatiebeleid faalt. Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis is van mening dat het ‘eeuwig zonde’ is dat zo’n kennisintensief bedrijf voor Nederland verloren gaat. Hij wil van de demissionaire minister van Economische Zaken weten wat zij gaat doen om kennisintensieve bedrijven te behouden en er meer naar Nederland te halen. Dit om de innovatiebeloften van de regering hard te maken.

Bruno Braakhuis: “Laat ik voorop stellen dat we het vreselijk vinden voor alle medewerkers en huishoudens die door het vertrek van MSD en de ontslaggolf getroffen worden. We rekenen op de ondersteuning van het ministerie om nieuw werk voor deze mensen te vinden. Tegelijkertijd vraag ik me af hoe het mogelijk is dat dit soort innovatiecentra niet behouden kan worden. Wat heeft het Innovatieplatform al die jaren uitgespookt, als een bedrijf als MSD ons land kennelijk niet interessant genoeg vindt als vestigingslocatie?”
Het belang van MSD-Oss strekt zich verder uit dan Brabant alleen. Het is verreweg het grootste farmaciebedrijf van Nederland. MSD-Oss werkte samen met andere instellingen en ministeries in Topinstituut Pharma. Braakhuis: “Ik constateer dat de overheid er niet in slaagt bedrijven van de meerwaarde van zo’n samenwerking te overtuigen. Daar schrik ik van. Los van de kennisbanen die er structureel verloren gaan, constateer ik dat de mooie woorden over innovatie niet meer blijken dan een lege huls. Dat moet echt anders”.

Schriftelijke vragen van het Kamerlid Braakhuis (GroenLinks) aan de minister van Economische Zaken over het vertrek van MSD:

1. Wat is uw reactie op het vertrek van een groot deel van het farmaciebedrijf MSD-Oss?
2. Was u op de hoogte van de plannen van MSD om een groot deel van haar activiteiten uit Nederland terug te trekken? Zo ja, hoe lang al en welke pogingen heeft u eventueel ondernemen om dit bedrijf voor Nederland te behouden?
3. Bent u bereid te analyseren te maken welke factoren ten grondslag liggen aan het vertrek van dit zeer kennisintensieve bedrijf uit Nederland, zodat er lering getrokken kan worden?
4. Welke actie gaat u ondernemen om te voorkomen dat meer kennisintensieve bedrijven zich uit Nederland terugtrekken?
5. Wat gaat u doen om de innovatiekoplopersbelofte hard te maken en dus juist een aantrekkelijk vestigingsklimaat in Nederland voor innovatie en R&D te creeren?
6. Wat gaat u doen om het verlies aan kennisintensieve banen te compenseren?
7. Wat gaat u doen om de getroffen mensen en gezinnen te helpen?

Bron: GroenLinks

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Vertrek MSD-Oss illustreert falen innovatiebeleid Rijk"

  1. Hans Wijers. bedankt voor het verkwanselen van een van de mooiste bedrijven van Nederland, jij bent er goed rijk van geworden en de rest… ze zoeken het maar uit. Ik ben voor vrije economie en markt werking maar wat hier allemaal gaande is is schandalig. Dit is een harde klap voor heel Nederland, de beste kennis geven we weg. Tachtig jaar onderzoekservaring verdwijnt zommar naar Amerika en onze politiek daar blijven ze maar kletsen over hoe erg alles wel is maar die doen weer niets. in Belgie daar deden ze wel wat, de politiek volop in het geweer destijds tegen Inbev en Opel.
    Laat nu al de reacties niet bij woorden blijven maar laat vooral de politiek de weg vrij maken om snel en zonder teveel regel wetgeving (kracht.. dus zwakte van Nederland) een kans te geven aan bedrijven die deze hoog opgeleide mensen aan het werk willen zetten om vooral deze kennis en kans niet te verliezen.
    Kom op, aan t werk…

Comments are closed.

Recente artikelen