Kinderen in Martini Ziekenhuis blij met digitaal konijn Nabaztag

Sinds vorige week kunnen kinderen in het Martini Ziekenhuis knuffelberichten ontvangen via een een wifi konijn dat in Frankrijk al geruime tijd bekend is onder de naam Nabaztag. Computerbedrijf IBM heeft voor ziekenhuizen een website ontwikkeld waarmee het zorgkonijn Nabaztag kan worden bediend. IBM maakte een eenvoudige Nederlandstalige toepassing voor Nederlandse ziekenhuizen. Hiervoor ontwikkelde IBM een online Websphere-portal (www.zorgkonijn.nl). Het Franse initiatief Nabaztag is als pilot via een website van IBM uitgezet bij een aantal ziekenhuizen. Op een website van IBM kunnen ouders, vriendjes en familieleden eenvoudig en veilig berichten inspreken of mailen. Deze berichten worden door het konijn afgespeeld of hardop voorgelezen.
Vrienden en familie spreken of typen op www.zorgkonijn.nl hun persoonlijke boodschap in. Het digitale knuffelkonijn naast het ziekenhuisbed speelt deze af via het draadloze netwerk.

Het Franse bedrijf Nabaztag produceert het konijn dat via het distributeur Violet het leuke konijn ook aan particulieren levert. De prijs is inmiddels iets minder dan €70,- ex. verzendkosten en kan betrouwbaar via Mindscpae worden besteld. Het originele wifi konijn wordt geleverd en kan via een met kant en klare website worden bediend. Nadeel is wel dat deze website niet in het Nederlands te bedienden is maar wel in o.a. Duits, Frans en Engels. Overigens is de officiele website makkelijk te bedienen en zijn diverse apps voor iPhone beschikbaar om het konijn te bedienen als je niet thuis bent.

Familie en vrienden kunnen hier bijvoorbeeld een verhaal voorlezen of een kind moed inspreken voor een operatieve handeling. Ook is het mogelijk om een boodschap in te typen. Speech-to-text-technologie zet deze om in gesproken taal. Door op de knop op het hoofd van het konijn te drukken, luistert de zieke de ingesproken boodschap af. IBM ontwikkelde ook een gebruiksvriendelijk portal voor de verpleging. Hiermee kunnen verpleegkundigen op een van de ziekenhuis-pc’s stiltetijden instellen, iets inspreken en eenvoudig nieuwe konijnen aan het draadloze netwerk toevoegen. IBM ISS-oplossingen beveiligen het netwerk.

Sanne Blom van de Universiteit Twente begeleidt de pilot in het Martini Ziekenhuis. Het plastic konijn dat bij het zieke kind op het nachtkastje staat, ontvangt de berichtjes of verhaaltjes via een draadloze internetverbinding. Met een druk op de knop komt het konijn met bewegende oren en gekleurde lichtjes in actie. De berichtjes en verhaaltjes van het thuisfront geven kinderen het gevoel dat thuis dichtbij is, waardoor ze zich sneller op hun gemak voelen in het ziekenhuis. Via een MP3-speler kan het konijn ook muziek of luisterboeken laten horen.

Afleiding
Maureen Jungman is een van de eerste patientjes die het zorgkonijn in het Martini Ziekenhuis heeft gebruikt. Moeder Alice Pinkster is er enthousiast over. ‘Maureen was erg verdrietig toen ze moest worden opgenomen. Het zorgkonijn was direct een lichtpuntje. De hele dag door kon ze berichtjes van thuis ontvangen. Veel familieleden en vrienden hebben op de  website een boodschap voor haar achtergelaten. Als Maureen iets wilde horen, gaf ze het konijn een aai over z’n bol en werd er weer een berichtje afgespeeld of voorgelezen. Het konijn heeft Maureen de afleiding gegeven de ze nodig had.’

Op de redactie van MedicalFacts hebben we al ruim een jaar dit grappige konijn staan en is echt een aanrader.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen