Ondernemingskamer behandeld in versnelde procedure de zaak van de OR MSD / Organon

0
379

De rechtszaak van de ondernemingsraad (or) van Organon, die zich buitenspel voelt staan bij het door moederbedrijf MSD aangekondigde massaontslag, dient op 2 september. Volgens Irene de Brouwer, de advocate van de or, heeft de Ondernemingskamer ingestemd met een versnelde procedure: ,,Het is te vergelijken met een kort geding.”

De ondernemingsraad (OR) van Organon stapte naar de Ondernemingskamer, omdat moederbedrijf MSD de OR niet om advies heeft gevraagd over het massaontslag bij het farmaciebedrijf in Oss. De ondernemingsraad maakte donderdag bekend dat hij aan de Ondernemingskamer in Amsterdam zal vragen het besluit terug te draaien. De ondernemingsraad (OR) heeft directeur Kortlever laten weten niet blij te zijn met de  ontwikkelingen. Er zouden besluiten genomen kunnen worden, vóórdat er een officieel advies over de reorganisatie is gegeven. Dat is ook al gebeurd bij het besluit over de sluiting van de afdeling onderzoek en ontwikkeling. De OR stapt daarom naar de Ondernemingskamer die het besluit voor het massaontslag zou moeten dwarsbomen.

De raad van commissarissen van Organon is evenals de or gepasseerd, zegt president-commissaris Paul Brons. Inmiddels heeft de raad zich bij de directie uitgesproken tegen het massaontslag. Volgens de adviseur van de raad van commissarissen, Peter Wakkie, is gehandeld in strijd met de wet.

De raad van commissarissen spant geen rechtszaak aan. Volgens Irene de Brouwer trekken de or en de raad juridisch samen op.