NZa neemt besluit over gedifferentieerde korting honoraria per 1 september a.s.

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 10 augustus het lang verwachte besluit genomen over de verlaging van de honoraria-tarieven per 1 september 2010. Hiermee wordt invulling gegeven aan de aanwijzing van minister Klink om de overschrijding van het macro-kader van de medisch specialisten met € 512 miljoen in de tarieven te verwerken. De korting wordt gedifferentieerd doorgevoerd.

Dit voorjaar kreeg de NZa de opdracht van de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) om een korting van 512 miljoen euro te verwerken in de honorariumtarieven van medisch specialisten. Dit bedrag is inclusief de korting van 375 miljoen euro welke per 1 januari 2010 in de honoraria-tarieven is verwerkt. Per 1 september vindt er dus ook een inhaalkorting plaats voor de periode tussen 1 januari en 1 september 2010. De door de NZa berekende kortingpercentages hebben een looptijd tot 1 januari 2012. De exacte percentages en onderbouwing van de berekeningen zijn te vinden op de website van de NZa. In de NZa-becijferingen is overigens nog geen rekening gehouden met de verdere oploop van de overschrijding met € 136 miljoen. Inmiddels heeft de minister aangegeven voornemens te zijn om de zorgautoriteit een extra aanwijzing te geven om de additionele overschrijding van € 136 miljoen in 2011 middels tariefskortingen te redresseren

De Orde wijst het besluit van de NZa af, omdat in de visie van de Orde de onderbouwing van het kortingsbedrag van € 512 miljoen nog steeds volstrekt onduidelijk is. Daarnaast zet de Orde grote vraagtekens bij de gevolgde differentiatiemethodiek van de NZa. De Orde stapt daarom opnieuw naar de rechter.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen