Affaire met patiënte leidt tot rechtszaak rondom vertrek huisarts

Array

Het was de bedoeling dat een van de drie huisartsen in Wapenveld met een minnelijke regeling de maatschap de rug zou toedraaien. Het draaide uit op een rechtszaak omdat de overgebleven collega’s de afgesproken vertrekpremie niet meer wilden betalen. De reden: de vertrekkende arts biechtte dit voorjaar op dat hij tweeenhalf jaar een relatie heeft gehad met een patiente van een van zijn collega’s.Die relatie was toen juist een beeindigd. De rechter stelde vast dat de man de affaire niet heeft verzwegen om zijn collega’s te bedriegen, maar omdat hij zijn (getrouwde) minnares geheimhouding had beloofd. Het zou hem niet bekend zijn geweest dat een eventuele relatie een cruciaal punt bij de onderhandelingen over het vertrek is geweest. De rechter vindt het ook redelijk dat er een vergoeding wordt betaald, omdat de patienten van de arts toevallen aan zijn collega’s. Onderdeel van de overeenkomst is namelijk ook de afspraak dat hij zich de komende vijf jaar niet in Wapenveld vestigt.

Dinsdag bepaalde de rechter in Zutphen in een kort geding dat ze zich wel moeten houden aan de afspraken en de arts, die officieel per 1 augustus in Wapenveld is gestopt, binnen vier weken de helft van de vergoeding van ruim twee ton moet betalen, zoals afgesproken. Omdat de dokter grote schulden heeft moet hij er wel een bankgarantie tegenover stellen, zodat hij terug kan betalen mocht hij uiteindelijk in een bodemprocedure ongelijk krijgen.
Geruchten over amoureuze escapade’s van de arts, die sinds 2001 aan de maatschap verbonden was, waren niet de enige reden om afscheid van hem te nemen. Door schulden aan de belastingdienst werd beslag gelegd op het pand van de maatschap. De twee collega’s konden een veiling voorkomen, door zijn deel van het onroerend goed over te nemen.  Als de arts ook de relatie  eerder had besproken hadden er nog oplossingen kunnen worden gevonden, zo deelde zijn collega tijdens het kort geding mee.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de zaak van de relatie met de patiente in onderzoek.

Bron: Veluweland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen