Geen gedwongen ontslagen bij azM

Array

Principe-akkoord tussen ziekenhuis en werknemersorganisaties
Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de werknemersorganisaties hebben een principe-akkoord bereikt over een nieuw sociaal beleidskader. Kern van dit akkoord is dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen, tenzij de boventallig verklaarde medewerker aantoonbaar niet heeft meegewerkt aan het vinden van een passende functie. Het azM zal zich als werkgever maximaal inzetten om boventallig verklaarde medewerkers te begeleiden naar ander werk.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat de financiele situatie het ziekenhuis noopt om fors te bezuinigen om de kosten structureel omlaag te krijgen. Daarbij is vast komen te staan dat de benodigde bezuinigingen niet gehaald kunnen worden zonder banenreductie. Ondanks enkele incidentele meevallers, die het financiele resultaat over 2010 positief hebben beïnvloed, is er namelijk op dit moment nog steeds een structureel tekort van 11 miljoen euro. Voor het azM betekent dat concreet dat er 260 arbeidsplaatsen geschrapt moeten worden. Daarbij is nog geen rekening gehouden met eventuele toekomstige bezuinigingen op de (ziekenhuis)zorg vanuit de rijksoverheid.

De looptijd van het nu bereikte principe-akkoord is onbeperkt. Wel is afgesproken dat ziekenhuis en werknemersorganisaties opnieuw om de tafel gaan zitten als de omstandigheden wijzigen.

De tekst van het principe-akkoord zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de leden van de werknemersorganisaties.

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen