Jeugd minder overtuigd van tabaksverslaving

Array

De Nederlandse jeugd is in 2010 minder overtuigd dan in voorgaande jaren dat ze de kans lopen zelf verslaafd te raken aan het roken. Dit geldt zowel voor jongeren die wel eens hebben gerookt als jongeren die nog nooit hebben gerookt. Bovendien overschatten ze het aantal mensen dat in Nederland rookt. Dit blijkt uit de Roken Jeugd Monitor, het jaarlijkse jongerenonderzoek van STIVORO uitgevoerd door TNSNIPO naar het rookgedrag van jongeren van 10 tot en met 19 jaar. âGelukkig liet het onderzoek zien dat het percentage rokende jongeren niet is toegenomen. Maar dit zijn wel zorgelijke ontwikkelingen, want de kennis over de negatieve gevolgen van het roken lijkt af te nemen en de jeugd denkt dat roken meer de norm is dan in werkelijkheid het geval isâ, aldus Lies van Gennip, directeur van STIVORO. âDit zijn factoren die van grote invloed zijn op het gaan roken. Het is dan ook zaak ervoor te zorgen dat de jeugd beschikt over deze kennis.

Het percentage jongeren dat denkt zelf kans te lopen verslaafd te raken aan roken als ze roken of zouden roken is gedaald van 73% in 2009 naar 68% in 2010. Dit percentage is in jaren niet zo laag geweest. Daarnaast hebben jongeren een onjuist beeld van het aantal rokers in Nederland. In het onderzoek is aan jongeren gevraagd wat volgens hen het percentage rokers in Nederland is. Gemiddeld denken jongeren dat 43% van de Nederlanders rookt. Terwijl dit in werkelijkheid 28% is. âWe moeten zorgen dat de jeugd een juist beeld van de werkelijkheid krijgt. Dat roken niet de norm is en het niet normaal is een product te gebruiken dat zo verslavend en schadelijk is. We weten dat de sociale norm grote invloed heeft op het gaan roken en op het blijven roken. In een samenleving waarin roken minder geaccepteerd wordt, beginnen minder jongeren met roken en stoppen meer volwassen rokers.’

Het onderzoek dat TNSNIPO jaarlijks voor STIVORO uitvoert onder zoân 4.600 jongeren, laat verder zien dat er de laatste tien jaar een lichte daling is in het percentage jongeren dat zegt dat er op school het afgelopen jaar aandacht was voor roken. Dit ligt rond de 30%. Van de 10- t/m 14-jarigen is dat 44% en van de 15- t/m 19-jarigen 20%. Dat is een ontwikkeling die we moeten keren’, zegt Lies van Gennip, âscholen vormen een belangrijk kanaal om jongeren de kennis over de gevaren van roken en over hoe ongewoon roken in feite is, bij te brengen. Hiervoor zijn lesprogramma’s ontwikkeld die aan de relevante onderwerpen ten aanzien van roken aandacht besteden.’

In Nederland rookt op dit moment 21% van de jeugd van 10- t/m 19-jaar. Dit is hetzelfde percentage als in 2009. Op 10- t/m 12-jarige leeftijd rookt nog maar 1%, terwijl dit daarna snel toeneemt. Op 13- t/m 14-jarige leeftijd rookt 14%, op 15- t/m 16-jarige leeftijd 33% en op 17- t/m 19-jarige leeftijd 39%.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen