RS-SWAT-team

Array

Het RS-SWAT-team  is een mobiel  expertise team dat zich richt op de eradicatie,  isolatieverpleging- en verzorging van met antibiotica resistente bacterien besmette patienten. Zoals MRSA binnen een zorginstelling en dan met name verpleeghuizen. Zij zorgen dat binnen 24 uur na First Call in de zorginstelling aanwezig zijn. Inventariseren hoeveel mensen er besmet zijn en maken een plan van aanpak met tijdspad en doen direct  melding bij de juiste instellingen.

Een uitbraak zoals bijvoorbeeld MRSA heeft ingrijpende consequenties voor zowel de zorginstelling als het personeel, de patient  en familieleden. Een uitbraak drukt zwaar op het vaak toch al niet toereikende budget. De werkdruk neemt enorm toe, veelal is er een tekort aan verpleegkundigen en vergt het een enorme organisatie om de uitbraak snel en efficient in goede banen te leiden en besmette patienten te isoleren.

Het gebeurt regelmatig dat wanneer zich een uitbraak voordoet, binnen een  verpleeghuis het MRSA draaiboek  en de infectiepreventie niet adequaat zijn. De instelling is niet goed voorbereid terwijl de kans op transmissie groot is. Het is cruciaal om snel, efficient en transparant te handelen en de juiste maatregelen te nemen.

Het RS-SWAT-team heeft de expertise in huis om verdere verspreiding tegen te gaan en is in staat de eradicatie van A tot Z over te nemen. Hierdoor kan de zorginstelling zich bezig kan blijven houden met de dagelijkse gang van zaken

Verpleeghuizen zijn een groot reservoir van MRSA, in tegenstelling tot de ziekenhuizen hanteren verpleeghuizen geen Search & Destroy beleid. Terwijl er wel sprake is van een omvangrijke uitwisseling van patienten tussen ziekenhuizen en verpleeghuizen. Het team is ook preventief inzetbaar.

Het RS-SWAT-team:

Het team bestaat uitsluitend uit deskundigen met jaren lange ervaring op het gebied van infectiepreventie en bestaat uit:

  • Coördinator
  • Arts Microbioloog
  • Deskundig gespecialiseerd schoonmaakteam
  • Hygienist
  • Gespecialiseerde verpleegkundige en ziekenverzorgende
  • Administratie medewerkster
  • Persvoorlichter

Financiele  tegemoetkoming voor verpleeghuizen:

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft een beleidsregel in het leven geroepen m.b.t. tot MRSA in verpleeghuizen. Hierin is opgenomen dat wanneer deze getroffen worden door een MRSA uitbraak alle gerelateerde kosten zoals bijvoorbeeld  de expertise van het RS-SWAT-team gedeclareerd kunnen worden. Hierdoor is het voor verpleeghuizen aantrekkelijk om het RS-SWAT-team in te huren. Er blijft echter wel een eigen risico van toepassing.

Voor meer info kijk op www.rsswatteam.nl

Recente artikelen