Dwangsom voor 9 instellingen die jaardocument niet aanleveren

Array

Bij 9 zorginstellingen gaat een dwangsom van 1000 euro per week lopen omdat zij op 29 september 2010 niet hebben voldaan aan hun plicht het jaardocument maatschappelijke verantwoording 2009 aan te leveren. Instellingen die vorig jaar ook een last onder dwangsom opgelegd kregen, moeten nu 2000 euro per week betalen. De dwangsommen lopen maximaal 10 weken.

Voor 2 instellingen is het op 31 augustus 2010 genomen besluit herzien. Dit betekent dat aan deze instellingen met terugwerkende kracht geen last onder dwangsom is opgelegd. 13 instellingen hebben inmiddels aan volledig aan hun verplichting voldaan. Bij 3 instellingen heeft de IGZ op 29 september 2010 alsnog een last onder dwangsom opgelegd.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) legde op 31 augustus 2010 aan 24 zorginstellingen een last onder dwangsom op omdat zij het Jaardocument maatschappelijke verantwoording 2009 op die datum ten onrechte niet of niet volledig hadden aangeleverd bij het CIBG. Deze instellingen kregen 4 weken (de zogenaamde begunstigingstermijn) de tijd om alsnog aan hun plicht te voldoen.

Instellingen die verzekerde zorg (Zorgverzekeringswet, AWBZ) leveren moeten een toelating hebben op grond van de Wet toelating zorginstellingen (WTZI). De toelating brengt een plicht tot verantwoording met zich mee. Met het jaardocument leggen zorginstellingen deze verantwoording af en geven zij inzicht in hun prestaties. Alle jaarlijkse verplichtingen op grond van wet- en regelgeving staan hierin. Het jaardocument geeft instellingen ook de gelegenheid om zich te presenteren als maatschappelijk ondernemer.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen