Mensen met overgewicht gaan vaker naar huisarts

Array

Patienten die regelmatig naar de huisarts gaan hebben vaker (ernstig) overgewicht. Andere levensstijlen, zoals roken, alcoholgebruik en sporten blijken niet van invloed op hoe vaak mensen naar hun huisarts gaan.

Dat blijkt uit een onderzoek van zesdejaars geneeskundestudent Mieke Knevel aan de Universiteit Maastricht. Ze onderzocht de kenmerken van 4.500 patienten die gedurende 3 jaar vaak naar de huisarts gaan. Degene met de ‘hoogste scores’ gingen bijna wekelijks naar de huisarts.

Het onderzoek gaf geen antwoord op de vraag waarom mensen met een hoog BMI vaker naar de huisarts gaan. “Maar”, zegt begeleider Marjan van den Akker, “je kunt je natuurlijk voorstellen dat mensen met overgewicht last hebben van veel kleine kwalen, die het voorstadium zijn van een chronische ziekte, maar nog niet als zodanig geclassificeerd zijn.”

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het artikel Increased attendance rate: BMI matters, lifestyles don’t in Family Practice.

De nieuwe praktijk zoekt voorbeelden van vernieuwing in de eerstelijnszorg. Laat zien wat in uw praktijk werkt en inspireer anderen.

Bron: De nieuwe praktijk, een initiatief van de LHV, het NHG en het ministerie van VWS.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen