Nationaal Actieprogramma Diabetes heeft 400.000 euro beschikbaar gesteld

Array

VU medisch centrum
Opvallend: Het Nationaal Actieprogramma Diabetes heeft 400.000 euro beschikbaar gesteld voor twee studies naar diabeteszorg.
Het Nationaal Actieprogramma Diabetes heeft 400.000 euro beschikbaar gesteld voor twee studies naar diabeteszorg. Frank Snoek , hoogleraar medische psychologie gaat bekijken hoe mensen met diabetes met sombere gevoelens het beste begeleid kunnen worden via het internet. Dit is een vervolg op de succesvolle online cursus Diabetergestemd.nl. Snoek hoopt dat de resultaten van dit onderzoek helpen bij het in de nabije toekomst opnemen en bekostigen van Diabetergestemd.nl als onderdeel van de reguliere diabeteszorg.

Het tweede onderzoek is van Jeroen Lagerveld , onderzoeker bij huisartsgeneeskunde, en gaat over het stimuleren van gezond gedrag door de leefomgeving van mensen aan te passen. Hij wil weten hoe gemeentes hun beleid op een effectieve manier kunnen veranderen, zodat de bewoners meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. Beide studies zullen worden uitgevoerd door het EMGO Instituut en zullen anderhalf jaar duren.

Jolanda van der Velden , universitair hoofddocent bij de afdeling fysiologie van het Instituut voor Cardiovasculair Onderzoek heeft een VIDI beurs van 800.000 euro gekregen voor haar onderzoek getiteld: ‘Sarcomeric dysfunction as a target for treatment in primary human cardiomyopathy’. De zogenaamde sarcomeereiwitten van de hartspier zorgen voor een goede pompfunctie van het hart. Fouten in het erfelijk materiaal van de hartspier veranderen deze sarcomeereiwitten en leiden tot hartfalen. Het VIDI-onderzoek zal inzicht verschaffen in de (mal)adaptieve eiwitveranderingen tijdens de ontwikkeling van erfelijke hartziekten en daarmee aangrijpingspunten bieden voor therapie en preventie.

Epidemioloog Jenny van der Steen , van het EMGO Instituut, heeft een VIDI-beurs van 800.000 euro ontvangen voor haar onderzoek naar het lijden en leven met een longontsteking en dementie. Longontsteking veroorzaakt veel lijden en vaak de dood bij mensen met dementie. Familie en artsen kiezen wat de beste behandeling lijkt, zoals met of zonder antibiotica of morfine. Van der Steen wil vaststellen of de behandelingen lijden verminderen en de overleving beïnvloeden. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt VIDI-subsidies beschikbaar aan onderzoekers met vernieuwende ideeen, om ze in staat te stellen een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen.

Joop de Jong , hoogleraar culturele en internationale psychiatrie, heeft de Sinbadonderscheiding ontvangen van het Nederlands Instituut van Psychologen, NIP. De vereniging reikte deze onderscheiding voor de vierde maal uit aan een collega die zich bij uitstek heeft onderscheiden door baanbrekend werk, zowel praktisch als wetenschappelijk, op het gebied van interculturalisatie. bron: Tracer

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen