Overgang naar wintertijd kan slaap- en bioritme verstoren

Array

Havenziekenhuis opent slaap- en snurkcentrum
Snurken, mopperende partners, slapeloze nachten of overdag in slaap vallen; veel Nederlanders hebben een slaapprobleem. Ook de overgang van de zomer- naar de wintertijd komend weekend verstoort het bioritme van heel wat mensen. Meestal is dat binnen een week wel weer hersteld. Maar dat geldt niet voor patienten met slaapapneu. Door herhaaldelijke ademstops en zwaar snurken tijdens de slaap is deze groep dagelijks al weer moe bij het opstaan. Wie daar vanaf wil, kan terecht bij het Slaap-en snurkcentrum aan de Maas van het Havenziekenhuis.

Biologische klok
Ongeveer de helft van de mensen heeft last als we de klok verzetten naar wintertijd. Het kan somberheid, slaapproblemen en vermoeidheid
veroorzaken. Veel mensen zijn ’s morgens eerder wakker en raken ’s avonds moeilijker in slaap. Na een week zijn de meeste mensen echter wel weer “op schema”. Onze biologische klok is belangrijk voor de slaap. Wanneer dit biologische klokritme niet in de pas loop met het dag- en nachtritme, zoals bij de overgang van de zomer naar de wintertijd, dan kan de slaap verstoord raken. Ons slaap- en waakritme wordt door een interne biologische klok aangestuurd. De biologische klok bestaat uit een aantal cellen in de hersenen, die verschillende lichamelijke processen aansturen. Het zorgt er onder andere voor dat ons slaap- waakritme gelijk loopt met het dag-  en nachtritme. Om die reden is de biologische klok van groot belang voor de slaap.

Snurken kan gevaarlijk zijn
In Nederland zijn naar schatting meer dan 1 miljoen snurkers waarvan tussen de 45.000 en 60.000 apneu-patienten. Ruim de helft daarvan loopt door onwetendheid onbehandeld rond met klachten. De vrij vage klachten, zoals slaperigheid overdag, prikkelbaarheid, vergeetachtigheid en hoofdpijn, worden vaak verward met een burn-out of depressie. Achter het stuur kunnen deze mensen zelfs een gevaar op de weg zijn. Om mensen met chronische slaap- en snurkproblemen beter te kunnen helpen heeft het Havenziekenhuis Rotterdam een speciaal centrum geopend. Patienten met snurkklachten en slaapapneu konden al langer in het ziekenhuis terecht, maar nu is er een multidisciplinair team gevormd dat samenwerkt met het Erasmus MC in het Slaap- en snurkcentrum aan de Maas. Het slaapcentrum van het Havenziekenhuis heeft als enige slaap- en snurkkliniek in Zuid Holland twee sterren van de ApneuVereniging
gekregen voor de kwaliteit van haar behandeling van slaapapneu.

Advies van de huisarts
Slaapapneu is een zeer belastende aandoening waar over het algemeen veel aan te doen is. De artsen van het Slaapcentrum raden patienten die al langere tijd rond lopen met onverklaarbare vermoeidheidsverschijnselen aan om de huisarts te vragen of de problemen
mogelijk veroorzaakt kunnen worden door slaapapneu. Een afspraak en onderzoek bij het Slaap- en snurkcentrum aan de Maas zal daar vervolgens snel duidelijkheid over kunnen geven.

Bron: Havenziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen