Online afspraken maken in de zorg: impuls nodig

Array

Nederlanders zijn thans gewend om online vliegtickets te bestellen en kaartjes te boeken voor film, concerten en toneel. De software voor online afspraken maken is beschikbaar en volwassen. In de USA maakt eenderde van de Kaiser Permanente patienten afspraken voor face-to-face consulten met hun artsen via het internet. Die eenderde werd bereikt in twee jaar tijd na opening van deze optie.

In Nederland komt online afspraken maken in de zorg nog nauwelijks voor. Daarom zijn er enkele impulsen nodig om deze patientvriendelijkheid te stimuleren. Ten eerste zouden zorgverzekeraars zorgaanbieders met een online afspraken systeem een betere prijs kunnen bieden. Ten tweede is een nationale bibliotheek nodig van digitale beslisbomen bij software bedrijven. Ziekenhuizen weten vaak niet voor welke specialismen reeds software bestaat voor online afspraken. Ook voor de eerstelijn bestaat geen overzicht. Ten derde zou de patientenbeweging een speerpunt kunnen maken van online afspraken. De NPCF blijft nu hangen in een afwachtend standpunt.

Woorden van deze strekking sprak prof.dr. Guus Schrijvers bij de afsluiting van het Telemedicine congres dat software bedrijf KSYOS had georganiseerd op vrijdag 5 november te Amsterdam. Dat congres bood een uitstekend overzicht van tele-dermatologie, tele cardiologie, tele-oogheelkunde, tele-huisartsgeneeskunde, tele-diabeteszorg. Wat opviel, dat vrijwel alle voordrachten gingen over relatief kleine patientenseries. De presentaties verschijnen binnenkort op www.ksyos.nlDe  voordracht van Schrijvers  treft u ook aan op www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘publicaties unit zorginnovaties’. Tot zover dit bericht.

Op 2 en 3 maart 2011 vindt te Londen het congres Telehealth and Telecare in Europe and North America plaats. Centraal staat de vraag: verandert het gedrag van patienten en professionals door telezorg? Die vraag wordt beantwoord door toonaangevende sprekers uit diverse Europese landen en de USA en in vele workshops. Het Julius Centrum en het King’s Fund Centre te Londen organiseren dit congres. De  Engelse Minister voor Volksgezondheid opent het congres en vice president Hay Wolfs van Kaiser Permanente is een van de keynote speakers. Wilt u naar dit congres? Surf dan naar www.integratedcare.org, bekijk het uitgebreide programma, meld u aan en kom op nieuwe ideeen op 2 en 3 maart.

Guus Schrijvers is  Hoogleraar Public Health, in het bijzonder Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
E-mail: [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Online afspraken maken in de zorg: impuls nodig"

  1. Guus Schrijvers, Public Health Julius Centrum

    “Online afspraken maken in de zorg: impuls nodig”. De heer of mevrouw Calis is directeur zorg van het Flevoziekenhuis te Almere. Hij (zij) schrijft samengevat: “Sinds enkele jaren kunnen patiënten bij het Flevoziekenhuis online afspraken maken. Binnenkort zal het ook mogelijk zijn om gegevens uit te wisselen en zelfs om te chatten met de dokter. U kunt onze website bezoeken: http://www.flevolziekenhuis.nl waar u onder het kopje patiënt en afspraak maken, uitleg krijgt over het maken van afspraken met uw digiD.” Tot zover een stuk uit de brief van directeur Calis. Graag spreek ik mijn waardering uit voor het Flevoziekenhuis en kom ik graag eens langs om te leren van alle ins en outs van deze zorginnovatie.

Comments are closed.

Recente artikelen