Maatregelen 2011 voor betaalbaar pensioen

Array

Het bestuur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft besloten tot maatregelen die in 2011 moeten bijdragen aan een betaalbaar en toekomstbestendig pensioen. De maatregelen bieden tegenwicht aan het effect van de lage rente en, belangrijker nog, houden rekening met de sterk gestegen levensverwachting. Bij alle maatregelen staat het zo veel mogelijk delen van de lasten voorop.
De deelnemers van het fonds worden binnenkort persoonlijk geïnformeerd over de maatregelen.

Geen verhoging van de pensioenen
De financiële positie van het fonds is in 2008 en begin 2009 aangetast door de financiële crisis. In de periode daarna zijn goede rendementen behaald, waardoor het totaal belegd vermogen inmiddels weer duidelijk groter is dan vóór de crisis. Het vermogen is onder de huidige omstandigheden echter nog onvoldoende.
Het economisch herstel is nog broos, wat zich onder meer uit in een voortdurend uitzonderlijk lage rente. Die lage rente maakt de pensioenverplichtingen fors duurder, waardoor de dekkingsgraad van het fonds lager is dan 105%, de wettelijke grens om de pensioenen te mogen verhogen. De pensioenen gaan daarom in 2011 niet omhoog. Daarmee wordt voorkomen dat de rekening wordt doorgeschoven naar de toekomst.

Premie licht omhoog
De samenstelling van het deelnemersbestand maakt het noodzakelijk de premie per 1 januari 2011 te verhogen met 0,3%, tot 23,4% van de pensioengrondslag. Met die verhoging blijft de premie op een kostendekkend niveau. Deze maatregel staat los van de actuele financiële positie van het fonds en de gestegen levensverwachting en betreft een reguliere driejaarlijkse aanpassing.
Langer leven, langer werken
Naast het effect van de lage rente speelt ook een meer structurele ontwikkeling de Nederlandse pensioenfondsen parten: we leven een stuk langer dan tot voor kort voorspeld. Dat is voor de meesten van ons goed nieuws, maar betekent wel dat we langer willen genieten van pensioen. Tot op heden is daarvoor niet betaald. Werknemers en werkgevers spreken in dat kader nu op centraal niveau met het Kabinet over gezamenlijke voorstellen voor aanpassing van onder meer de pensioenleeftijd, zowel in de AOW als de aanvullende pensioenen. Die discussie wacht Pensioenfonds Zorg en Welzijn af. Toch wil het bestuur van het fonds in 2011 wel al rekening houden met de gestegen levensverwachting. Daarom heeft het bestuur besloten de pensioenopbouw in 2011 tijdelijk te verlagen. Die opbouw gaat van 2,05% naar 1,95% van de pensioengrondslag. In de praktijk betekent dit dat nieuwe deelnemers circa 7 maanden langer moeten doorwerken om hetzelfde jaarlijkse pensioen te bereiken. Voor de gemiddelde bestaande deelnemer aan het fonds is dit 4 maanden. Eerder stoppen kannog steeds, maar dat betekent dan een wat lager pensioen.

Totale opbouw blijft gelijk
De totaal op te bouwen pensioenuitkering blijft met het verlagen van het opbouwpercentage overigens ongeveer gelijk. Het wat lagere jaarlijkse pensioen wordt immers over een groter aantal jaren uitgekeerd. Deelnemers hebben daarnaast de keuze om langer door te werken voor een hogere pensioenuitkering.

Peter Borgdorff, directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn:
”We leven gemiddeld een stuk langer. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan het fantastische werk van alle mensen die actief zijn in de sector zorg en welzijn. Een mooie ontwikkeling, maar voor al die extra levensjaren willen we ook een goed pensioen. Dat kunnen we met elkaar regelen als we wat langer doorwerken.
Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: het houdt enerzijds ons pensioen betaalbaar. Anderzijds hebben we in de zorgsector de komende decennia alle handen aan het bed nodig. Langer werken is ook daarom van belang. De sociale partners in de sector gaan zich de komende jaren extra inspannen dat langer werken mogelijk te maken. En dat is nodig, want er wordt hard gewerkt in de zorg, fysiek én mentaal.”

Nieuwe pensioenregeling
In de loop van 2011 besluit het bestuur in nauwe samenspraak met alle belanghebbenden en het medezeggenschapsorgaan, de Pensioenraad, over structurele aanpassingen in de pensioenregeling voor de sector zorg en welzijn. De nieuwe pensioenregeling moet robuust bestand zijn tegen toekomstige demografische en economische ontwikkelingen, zo is het streven van het bestuur.
Over Pensioenfonds Zorg en Welzijn
Pensioenfonds Zorg en Welzijn is verantwoordelijk voor het pensioenbeleid en het pensioenvermogen van zo’n 2,3 miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn. Het pensioenfonds is eigenaar van het pensioenvermogen, dat momenteel ruim EUR 98 miljard bedraagt.

Indexatiehistorie
Sinds 1988, vanaf welk moment betrouwbare en vergelijkbare cijfers voorhanden zijn, is het pensioen in de sector zorg en welzijn waardevast. Vanaf dat moment tot en met 2010 zijn de pensioenen verhoogd met in totaal 63%, gelijk aan de inflatie over diezelfde periode.
Het fonds heeft echter de ambitie de pensioenen te laten meegroeien met de loonontwikkeling in de sector. Sinds 1988 is die ambitie voor 94% waargemaakt.

Uitbesteding
Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft de uitvoering van de pensioenregeling en het beheer van het pensioenvermogen uitbesteed aan PGGM.

Bron: PFZW

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Maatregelen 2011 voor betaalbaar pensioen"

  1. Ik zie het Pensioenfonds Zorg en Welzijn nog volkomen failliet gaan, zolang gekken als Peter Borgdorff daar aan het roer blijven rukken. Sorry hoor, ik kan het niet genuanceerder zeggen. Hoe dom moet je zijn, om te denken, dat je het almaar groter wordende personeelsprobleem in de zorg kunt oplossen, door je personeel nog langer af te beulen voordat ze met pensioen mogen. Hoe slechter de arbeidsvoorwaarden, des te meer mensen zullen er in de zorg willen werken, dat is wat Borgdorff zegt. Zouden er echt zoveel SMers zijn in Nederland?? Mensen, zorg dat je genoeg eten is huis hebt, want dit is het Romeinse Rijk vlak voor de totale ineenstorting. Roofzucht, idiotie en asocialiteit hebben onze maatschappij volkomen kapot gemaakt. Daardoor is Duitsland nu ook financieel ten onder aan het gaan. De euro gaat een oud dubbeltje waard worden. Dat gaat een mega systeemcrisis opleveren. Niemand krijgt straks meer een cent pensioen. De pensioenen en de spaartegoeden, zijn in feite al geroofd door de banken. Het wachten is op hyperinflatie en de totale ondergang. Het enige lichtpuntje daarbij is, dat mannen als Borgdorff mee ten onder zullen gaan met het zinkende schip.

    Dick Berts

Comments are closed.

Recente artikelen