Novay en VGZ bouwen infrastructuur voor kwaliteitsinformatie Zorg

Array

Onderzoeksinstituut Novay en Zorgverzekeraar VGZ hebben een infrastructuur ontwikkeld om de kwaliteit en transparantie van de zorg te verbeteren. Deze Open Health Hub biedt alle partijen in de zorg de mogelijkheid om gebruik te maken van dezelfde data zoals patientwaarderingen. Daarnaast kunnen de partijen voor hun eigen aandachtsgebied extra data toevoegen en deze weer voor iedereen openbaar en inzichtelijk maken. Hierdoor wordt kwaliteitsinformatie beter gedeeld en kan verdere versnippering worden voorkomen.

VGZ en Novay
In 2009 namen Novay en Zorgverzekeraar VGZ het initiatief om samen een oplossing te bieden voor het dreigende probleem van versnippering van kwaliteitsinformatie van zorg via verschillende vergelijkingssites. Het resultaat is Open Health Hub, een centrale ‘datawolk’, waarop andere partijen in de zorg via slimme services “plug & play” kunnen aansluiten. De afgelopen maand lanceerde Zorgverzekeraar VGZ de iPhone-app ZorgHulp en de website Vergelijk en Kies. De kwaliteitsinformatie uit beide applicaties is inmiddels al gekoppeld aan Open Health Hub, en is dus ook beschikbaar voor andere partijen die zich aansluiten op Open Health Hub.

Open Health Hub
Open Health Hub is gebaseerd op zogenaamde cloudtechnologie. Daardoor is de informatie in de database benaderbaar door elk denkbare toepassing vanaf elk denkbaar apparaat met een internetverbinding. “In de Open Health Hub staan nu de adresgegevens van zo’n 80% van alle zorgaanbieders van Nederland op vestigingsniveau verzameld”, aldus Martijn Verhoeven, business developer bij Novay. “De bedoeling is dat uit te breiden naar 100%.

Zo’n landelijk dekkende database bestaat nog niet. Naast adresgegevens en contracteringsinformatie biedt Open Health Hub ruimte voor patientwaarderingen. We hebben al die data bij elkaar gebracht en bieden die aan via Web Services. De volgende stap is om zorgaanbieders toegang tot de data te bieden, zodat zij hun eigen informatie kunnen aanvullen of verbeteren.” Ook worden andere partijen in de zorg uitgenodigd om mee te doen. De eerste stap is daarvoor genomen bij de aankondiging van de samenwerking op dit gebied tussen Independer, Zorgverzekeraar VGZ en CZ.

Samen voor betere kwaliteit
Zorgverzekeraar VGZ is voorstander van breed gedragen kwaliteitscriteria die met patienten en zorgaanbieders zijn opgesteld en daardoor robuust en onomstreden zijn. “De Open Health Hub past uitstekend in dit plaatje en geeft ons de mogelijkheid om ons beleid uit te voeren en daarnaast handige toepassingen voor onze klanten te ontwikkelen”, aldus Robert Houtenbos, internetmanager Gezondheidszorg bij VGZ. “Maar het blijft niet beperkt tot toepassingen voor VGZ.

De bedoeling van Open Health Hub is juist dat een groot aantal partijen in de zorg er gebruik van gaat maken, waardoor de gegevens in de database worden verrijkt. Dat is niet beperkt tot andere verzekeraars; ook belangenorganisaties, patientenverenigingen en de zorgaanbieders zelf kunnen aansluiten. Zij kunnen allemaal voor hun eigen aandachtsgebied extra data toevoegen aan Open Health Hub en deze data via hun eigen sites voor iedereen openbaar en inzichtelijk maken.”

Via een eenvoudige programmeerinterface kunnen hun applicatiebouwers snel nieuwe toepassingen ontwikkelen. Novay en VGZ nodigen partijen die niet-persoonlijke, zorggerelateerde informatie beheren en openbaar willen maken, uit om zich aan te sluiten. Dit geldt ook voor software ontwikkelaars die snel relevante toepassingen voor de zorg willen uitbrengen. Kijk op http://www.openhealthhub.com voor meer informatie.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen