NPCF: plannen minister Schippers veelbelovend voor patiënt

Array

De keuze van minister Schippers om stevig in te zetten om goed bereikbare en toegankelijke zorg in de buurt is volgens de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) een goede zaak voor de patient. De minister maakt vandaag de doelstellingen van haar departement bekend. Schippers vindt dat zorgverleners overdag, ’s avonds, `s nachts en in het weekend beter bereik- en beschikbaar moeten zijn.

De minister kondigt ook aan dat het aantal vrij te onderhandelen prijzen voor medisch specialistische zorg maximaal wordt uitgebreid. ‘We signaleren die tendens’, zegt NPCF-directeur Wilna Wind ‘en we zullen scherp letten op de aandacht voor kwaliteit en prijs. Het vraagt verantwoord handelen van de zorgverlener. Het effect kan niet zijn dat de prijzen stijgen en de kwaliteit een ondergeschoven kindje wordt.’

De minister wil het voor aanbieders van medisch specialistische zorg makkelijker maken om privaat kapitaal aan te trekken. ‘Op zich een gevoelige keuze. De NPCF is hier geen principieel tegenstander van’, zegt Wind. ‘Maar zo’n maatregel vraagt om hele goede afspraken over de voorwaarden. Ik wil ervan overtuigd zijn dat het niet leidt tot maatregelen waarbij geld boven kwaliteit gaat en de `dure’ patient de dupe wordt. Zo mag het nooit gebeuren dat er geld verdiend wordt door patienten met een minder goede gezondheid te weigeren, de zogenaamde risicoselectie.

De NPCF vindt het een goed voornemen van de minister om patienten in staat te stellen keuzes te maken voor de juiste zorg op basis van gegevens over de kwaliteit van de zorg. ‘Een mooie belofte’, vindt Wilna Wind. ‘En wij willen dat er ook echt doorgepakt wordt op dat punt. We vinden het terecht dat de minister belang hecht aan goede voorlichting. Maar nu willen we ook zien dat de minister het zodanig organiseert dat de ervaring en de stem van de patient plek krijgt. We zien met belangstelling uit naar de uitwerking van de plannen. De NPCF dringt er op aan dat ook patientveiligheid daar een prominente plek in krijgt.’

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen