Het PreventieConsult in de praktijk!

Array

De NHG-PraktijkWijzer en webcast ondersteunen u hierbij
De nieuwe NHG-Standaard over het PreventieConsult ‘Module Cardiometabool’ beschrijft een methode voor zorgverleners in de eerste lijn om mensen vanaf 45 jaar met een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade actief op te sporen én adequaat door te verwijzen voor passende leefstijladviezen, begeleiding en/of behandeling. Deze richtlijn is een aanvulling op de bestaande richtlijnen cardiovasculair risicomanagement, diabetes en chronische nierschade.

NHG-Standaard PreventieConsult

Hoe nu verder in de praktijk?

Met de nieuwe standaard en de bijbehorende implementatiematerialen kunnen huisartsen aan de slag, met inachtneming van de volgende aandachtspunten:

  1. Actieve opsporing kost extra tijd en menskracht. Op dit moment is er nog onduidelijkheid over de financiering hiervan. Advies is om met de preferente
    zorgverzekeraar eerst afspraken te maken over financiering.
  2. Hoewel de uitnodiging voor de risicotest primair via de huisarts loopt, is het mogelijk dat mensen langs een andere weg de test op internet invullen. Als zij zich met een positieve testuitslag bij de huisarts melden voor een PreventieConsult, kunt u hen gewoon volgens de standaard begeleiden en adviseren.

Het PreventieConsult is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV ) en de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB ), in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting, de Nierstichting Nederland en het Diabetes Fonds.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen