Onderzoek naar keuzefactoren draagt bij aan NZa-besluit over apothekersmarkt

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft onlangs een Zeeuwse apotheek een contracteerplicht opgelegd, waardoor de apotheek verplicht wordt in te stemmen met alle redelijke voorwaarden van zorgverzekeraars. Dit besluit is mede gebaseerd op een door Ecorys uitgevoerd consumentenconderzoek.

Ecorys voerde in 2010 in opdracht van de NZa een consumentenonderzoek uit naar keuzefactoren op de markt voor apotheken. De NZa is als toezichthouder op de marktwerking in zorgmarkten bevoegd om specifieke verplichtingen op te leggen aan marktpartijen die over aanmerkelijke marktmacht (AMM) beschikken. Hierdoor kan worden voorkomen dat deze partijen hun AMM kunnen misbruiken. Misbruik van AMM kan schade toebrengen aan de publieke en consumentbelangen.

Door de opgelegde contracteerplicht moet de betreffende apotheek instemmen met alle redelijke voorwaarden van zorgverzekeraars. Het voorkomt dat de apotheek, die weinig concurrentie van andere apotheken ondervindt, zijn machtspositie ten opzichte van zorgverzekeraars kan misbruiken. Dit is het eerste besluit waarin de NZa concludeert dat een marktpartij over AMM beschikt en het is voor het eerst dat de NZa op grond daarvan verplichtingen oplegt aan een marktpartij.

Het besluit, een toelichting daarop en het onderzoeksrapport van Ecorys zijn te vinden op de website van de NZa: http://www.nza.nl/publicaties/nieuws/Apotheek-Breskens-krijgt-contracteerverplichting/.

Bron: Ecorys

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen