Achmea: alle ziekenhuizen voldoen aan de norm

0
265

“Alle ziekenhuizen in Nederland voldoen op dit moment aan de geldende kwaliteitsnormen,” aldus Roelof Konterman, voorzitter divisie Zorg van Achmea. De kwaliteitsnormen van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde gaan namelijk op 1 januari 2012 in. Konterman reageert hiermee op een artikel donderdag 17 maart van Zorgvisie, waarin een aantal ziekenhuizen werden genoemd die volgens Zorgvisie niet aan de kwaliteitsnormen zouden voldoen.

Zorgvisie heeft informatie van de website van Zilveren Kruis Achmea verkeerd geïnterpreteerd en geen uitleg gevraagd aan Zilveren Kruis. “Wij vinden het zeer vervelend dat hierdoor onnodig ongerustheid ontstaat over de kwaliteit van complexe zorg in Nederland.

De kwaliteit van chirurgische behandelingen in Nederland is van een hoog niveau. Toch is er altijd ruimte voor verbetering. Ziekenhuizen moeten per 1 januari 2012 aan de kwaliteitsnormen van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) voldoen. Nadat Zilveren Kruis met alle ziekenhuizen in Nederland contact heeft gehad de afgelopen weken, heeft de verzekeraar vorige week op haar website de reeds beschikbare informatie geplaatst. De ziekenhuizen zijn verdeeld in 3 categorieen. Er zijn ziekenhuizen die al voldoen aan de norm. Er zijn ziekenhuizen waarmee de verzekeraar nog in gesprek is. Bij deze ziekenhuizen is het nog niet duidelijk of ze voldoen aan de nieuwe normen. Tenslotte zijn er ziekenhuizen die de genoemde behandeling niet uitvoeren. Dit staat ook op de website van Zilveren Kruis vermeld.

“Het uitsluiten van ziekenhuizen is absoluut geen doel van ons. Het doel van kwaliteitsnormen – die de beroepsgroep zelf heeft opgesteld en wij hebben overgenomen – is specialisatie en concentratie van hoogcomplexe zorg,” zo meldt Konterman. Daar werken we de komende maanden samen met de ziekenhuizen en andere zorgverzekeraars aan. Uiteindelijk is het ieders bedoeling dat in Nederland de kwaliteit van deze zorg aan de norm voldoet.

Bron: Achmea & ZN