‘350 doden en 8.000 ziekenhuisopnames te voorkomen’

Er worden checklists ingevoerd in de Nederlandse ziekenhuizen om vele doden per jaar te voorkomen, maar voordat het ziekenhuis in beeld komt is er voor patienten nog veel winst te behalen. Door de apotheker het medicijngebruik van patienten te laten controleren zijn 350 doden en 8.000 ziekenhuisopnames per jaar eenvoudig te voorkomen, zegt Jan Rolloos. Bovendien levert dit de overheid jaarlijks € 56 miljoen op.

‘Het is maar een klein zinnetje in de wet dat veranderd hoeft te worden, en de winst die te behalen valt is enorm groot,’ vertelt Jan Rolloos, associate professor in Pharmaco Informatics en oprichter van een computerbedrijf in de gezondheidszorg. Rolloos werd aan het denken gezet door het onderzoek van dr. Anne Leendertse aan de Universiteit Utrecht, waarop zij onlangs promoveerde. De uitkomst van het onderzoek was zowel onverwacht als schokkend. Leendertse ontdekte namelijk dat uitgerekend verkeerd medicijngebruik in Nederland leidt tot 16.000 ziekenhuisopnames per jaar. ‘En van die 16.000 mensen die worden opgenomen sterven er jaarlijks maar liefst 700,’ zegt Rolloos. De helft daarvan is op eenvoudige wijze te voorkomen door apothekers een grotere rol te geven. Doordat ze met betrekking tot medicijnen de laatsten in de zorgketen zijn, kunnen zij de vele onnodige opnames en doden voorkomen. Maar er is sindsdien niets gebeurd.

‘Ik vind dat we in actie moeten komen,’ zegt Rolloos. ‘Het kan toch niet zo zijn dat er zoveel vermijdbare opnames en doden zijn, en dat we niets doen? En dat terwijl het allemaal zo eenvoudig is. Uit het onderzoek bleek dat de meeste mensen die dit overkomt patienten met een hoog risico zijn. Zij gebruiken meer dan vijf medicijnen tegelijk en zijn boven de 65 jaar. Het computersysteem waar de Nederlandse apotheken op draaien kan een alert geven als dit bij een patient het geval is. Vervolgens moet de apotheker een volmacht krijgen van de overheid om zich persoonlijk met deze mensen bezig te gaan houden. Hij roept ze op, checkt hun bloedwaarden en nierfuncties, overlegt met huisarts en specialist en kijkt of de medicatie juist is en geen gevaar oplevert. De techniek word al toegepast, alleen het vrijblijvende karakter moet eraf. Voor de extra werkzaamheden moeten de apothekers passend beloond worden, dat was ook een van de aanbevelingen uit het onderzoek. Laat ze zich vier dagdelen per week gaan bezighouden met de patienten waarvoor ze een alert krijgen, en per jaar zullen 350 mensen het leven gered worden en 8.000 mensen hoeven het ziekenhuis niet in. En dat kost de staat helemaal niets, sterker nog, als dit ingevoerd wordt levert dit de overheid ieder jaar € 56 miljoen op. De 8.000 vermijdbare ziekenhuisopnames kosten namelijk € 112 miljoen per jaar. Reserveer nou de helft van dat bedrag voor de apothekers die hiervoor de patienten met risico’s persoonlijk in de gaten gaan houden, en de andere helft is pure winst voor de staatskas. Het mes snijdt dus aan twee kanten.’

 

Recente artikelen