Grootste bezuinigingen te behalen bij zorgverzekeraars

Array

Een ruime meerderheid van de bestuurders in ziekenhuizen en grote zorginstellingen denkt dat de huidige bezuinigingsmaatregelen leiden tot verslechtering van de bereikbaarheid, betaalbaarheid, werkgelegenheid en innovatie van de Nederlandse gezondheidszorg. 39% van de bestuurders vindt wel dat er mogelijkheden zijn om te bezuinigen in de zorg. De meeste bezuinigingsmogelijkheden liggen bij de zorgverzekeraars, aldus de bestuurders én zorgverleners. Los van de bezuinigingen vormt bureaucratie volgens hen nog altijd de grootste bedreiging voor de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg. Dat blijkt uit het eerste Trendonderzoek van VvAA, ledenorganisatie en dienstverlener voor ruim 100.000 zorgprofessionals en zorginstellingen, naar ontwikkelingen in de Nederlandse gezondheidszorg. Het onderzoek is gehouden onder 61 bestuurders van ziekenhuizen en grote zorginstellingen en 500 eerste- en tweedelijnszorgverleners.

Bestuurders (39%), eerste- (44%) en tweedelijnszorgverleners (42%) beschouwen bureaucratie als veruit de grootste bedreiging voor de kwaliteit van de gezondheidszorg. Op afstand gevolgd door bezuinigingen. Desalniettemin waarderen zij de huidige kwaliteit en toegankelijkheid van de Nederlandse gezondheidszorg (de speerpunten van het beleid van minister Schippers) gemiddeld met een 7,3.

Eerst bezuinigen bij zorgverzekeraars, dan op toeleveranciers
Een aanzienlijk deel van de bestuurders (39%) is wel van mening dat er voldoende mogelijkheden zijn om te bezuinigen in de zorg. De overige bestuurders stellen zich hier neutraal in op (31%) of vinden dat er onvoldoende mogelijkheden zijn om te bezuinigen in de zorg (30%). Van alle stakeholders in de zorg kunnen de zorgverzekeraars volgens de bestuurders (31%) en de eerste- (25%) en tweedelijnszorgverleners (39%) nog het meest bezuinigen. De bestuurders en zorgverleners (38%) zijn bovendien van mening dat de zorgverzekeraars van alle stakeholders in het zorgstelsel financieel het meest profiteren van de zorg. Ná de zorgverzekeraars zien de eerste- (18%) en tweedelijns- zorgverleners (12%) de meeste mogelijkheden om te bezuinigen op de kosten van toeleveranciers, van bijvoorbeeld huisvesting en medische apparatuur, een kostencomponent die tot dusver nauwelijks onderdeel uitmaakt van het zorgdebat. De bestuurders (13%) vinden dat als tweede zou moeten worden bezuinigd op de kosten van de overheid.

Bron: VVaa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen