Tips voor veiliger gebruik van mobiele telefoon

Array

Het gebruik van mobiele telefoons is de laatste jaren veranderd. De zogenaamde smartphones zijn ook razend populair onder zorgverleners omdat door handige medische apps. Bij verlies of diefstal staat er meer op het spel dan alleen het verlies van contactgegevens en tekstberichten want de huidige smartphone is in feite een kleine computer. De smartphone geeft onbeperkt toegang tot gevoelige informatie, het plegen van telefoontjes, registratie voor ongewenste diensten en kan zodoende resulteren in enorme financiele schade. BullGuard geeft zeven tips om de mobiele telefoon beter te beveiligen:

1 – Gebruik een pin- of ontgrendelcode
Er zijn verschillende manieren om de smartphone met een code te vergrendelen. Moderne telefoons kunnen uitgerust zijn met een ‘patroon’-code – een gepersonaliseerde vorm die op het scherm getekend wordt om toegang te verlenen tot het toestel. Een pincode is een numeriek alternatief voor een wachtwoord. Vermijd eenvoudig te raden codes zoals ‘1234’ of ‘welkom’.

2 – Bescherm gevoelige informatie
In smartphones zit, vaak verwijderbare, opslag. Veel smartphone-platforms bieden software aan die bestanden of folders kunnen versleutelen, waardoor eerst een code ingevoerd moet worden voordat de bestanden kunnen worden bekeken of gekopieerd. Naast gebruik van deze software is opslag van gevoelige data op een beveiligde online server, in plaats van op de telefoon zelf, een goede optie. Bij verlies of diefstal kunnen login-gegevens eenvoudig worden veranderd of data volledig worden verwijderd.

3 – Let op met wireless
Denk aan het uitzetten van de draadloze verbinding wanneer deze niet gebruikt wordt. Naast dat dit batterijbesparend is, houdt het schadelijke partijen buiten de deur. Daarnaast vormen draadloze hotspots en onbekende netwerken risico’s wanneer deze gebruikt worden door middel van de zogenoemde ‘evil twin attack’ – een schadelijke partij doet zich voor als een legitieme hotspot van een groot bedrijf. Verder is het gebruik van VPN (virtual private network) het overwegen waard voor iedereen die communiceert in een corporate omgeving.

4 – Wees voorzichtig met applicaties
De toenemende malware op het Android-systeem maakt dat men alerter moet zijn bij het downloaden van applicaties. Let op de eisen die gesteld worden bij de installatie ervan. Zijn ze realistisch? Het is veiliger om officiele kanalen te gebruiken voor het downloaden van applicaties. Het opslaan van gebruiksgegevens en wachtwoorden lijkt handig, maar maakt de websites ook vrij toegankelijk voor anderen. Websites die gevoelige informatie bevatten kunnen het beste via versleutelde protocollen bezocht worden. Een voorbeeld hiervan is de ‘s’ bij https:// of een zichtbaar icoontje van een slot in de statusbalk.

5 – Denk na voordat je rooting toepast
Rooting wordt steeds populairder onder Android-gebruikers, omdat je hiermee toegang krijgt tot het besturingssysteem. Dit opent echter ook de weg voor infectie door malware. Rooting houdt in dat het bestandssysteem aangepast wordt zodat read-only bestanden en delen van het besturingssysteem toegankelijk worden. Hierdoor kunnen read-only applicaties worden veranderd of verwijderd en kan de bootscreen worden veranderd. Verder kunnen back-ups van het hele systeem worden gemaakt, gespecialiseerde applicaties gebruikt en aangepaste gebruikersinterface en alternatieve versies van het besturingssysteem worden geïnstalleerd. Waar rooting voorheen alleen werd gedaan door experts die op de hoogte waren van potentiele risico’s, is dit tegenwoordig voor iedereen mogelijk.

6 – Maak back-ups
Verlies of diefstal van smartphones leidt tot verlies van belangrijke documenten, contactpersonen, berichten, afspraken en andere informatie. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Regelmatig back-ups maken is dus belangrijk. Sommige beveiligingssuites, speciaal ontwikkeld voor mobiele apparaten, bieden automatische online back-upfaciliteiten.

7 – Installeer beveiligingssoftware
De installatie van beveiligingssoftware kan veel van de potentiele dreigingen die geassocieerd worden met smartphones vermijden. Naast het bieden van standaard
malware-, spam- en firewall-beveiliging, kan het de telefoon op afstand beheren en vergrendelen en gevoelige data verwijderen. Mits de telefoon GPS heeft, kan deze gelokaliseerd worden. Naast dat beveiligingssoftware bescherming biedt tegen de huidige dreigingen, behoudt de gebruiker ook controle over de smartphone. Hierdoor hebben dieven geen kans meer.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen