In Amsterdamse Centra voor Jeugd en Gezin sluiten interventies wel op elkaar aan

Array

In Nieuwsbrief 438 van het Julius Centrum en op deze site stond het bericht ‘Interventies Centra Jeugd en Gezin sluiten niet op elkaar aan’  (Surf ook naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Nieuwsbrieven’). Anne Annegarn van de ROS Amsterdam is dag en nacht bezig om samenwerking tussen eerstelijn en Ouder- en Kind Centra (zo heten de CJG’s in Amsterdam) van de grond te krijgen.

Zij mailt: ‘In Amsterdam komt binnenkort een richtlijn uit ‘vroegsignalering en overdracht van gegevens van pasgeborenen’. Het overdrachtdeel is gebaseerd op de nieuwe landelijke richtlijn maar vertaald naar de Amsterdamse werkwijze en aangevuld met hoe en wanneer terug te koppelen van informatie.

Het vroegsignaleringsdeel is nieuw in de zin van ketenbrede afspraken over hoe signalen op te sporen en te bespreken met de ketenpartners. Aangezien zowel verloskundigen als JGZ verpleegkundigen een vroegsignaleringsinstrument gebruiken, vonden ook wij het van belang dat dit op elkaar aansloot en niet door ouders kan worden ervaren als ‘steeds opnieuw dezelfde vragen beantwoorden’. Een oplossing die wij hiervoor hebben gevonden is het schrijven van ‘scripts’ voor de introductie van het gesprek of de vragenlijst over vroegsignalering. We hopen dat dit kan helpen om ouders het gevoel van samenhang te geven.’ Tot zover Anne Annegarn.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen