Gezondheidszorg veranderen door technologie

Array

Dankzij informatie- en communicatietechnologie kunnen zorgverleners hun patienten beter dienen voor minder geld.
De gezondheidszorg in de EU heeft af te rekenen met vele problemen, waaronder de vergrijzing van de samenleving, bezuinigingen, stijgende kosten en personeelsgebrek.

Daarom vraagt de Europese Commissie de regeringen van de EU-landen meer te investeren in informatie- en communicatietechnologie (ICT).

Internet, beveiligde datanetwerken en mobiele communicatiemiddelen helpen artsen, verpleegkundigen en ziekenhuizen nu al om hun patienten beter en effcienter te verzorgen en kosten te besparen.

Grote voordelen
Een gestroomlijnd datanetwerk in Denemarken zorgt voor snelle en efficiente communicatie tussen patienten, artsen en sociaal werkers. Daardoor kon in totaal al 1,4 miljard euro worden bespaard.

In Groot-Brittannie konden 2,4 miljoen onnodige artsenconsultaties en 1,2 miljoen ambulanceritten en spoedopnamen worden voorkomen door een online-dienst en een hulplijn.

In de Italiaanse regio Lombardije verminderde het aantal heropnamen van hartpatienten in ziekenhuizen met 36% en het aantal visites met 12% door het gebruik van telecardiologie, waarmee cardiologen hun patienten op afstand kunnen beoordelen.

Ten dienste van de patienten
Dankzij ICT kunnen artsen de medische gegevens van hun patienten gemakkelijker raadplegen, sneller beschikken over labresultaten en recepten rechtstreeks naar de apotheker zenden.

Uit een EU-onderzoek in Nederland, Groot-Britannie en Duitsland blijkt dat thuisbewaking de overlevingskans van patienten met 15% laat toenemen en het aantal dagen dat zij in het ziekenhuis verblijven met 26% laat dalen.

Digitale agenda
De Commissie wil het gebruik van ICT in de EU aanmoedigen. Tot 25 mei kunt u via een openbare raadpleging  uw mening geven over de maatregelen die nodig zijn.

Uw reacties worden meegenomen in de voorstellen die de Commissie dit jaar wil doen voor de periode 2012-2020. Het promoten van informatietechnologie voor gezondheidsdiensten is een deel van de digitale agenda  en het innovatiebeleid  van de EU.

Meer over ICT in de gezondheidszorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen