Zuinig op het zorgstelsel

Array

Deze week is, na vijf maanden van besprekingen, het afsluitend overleg over het akkoord met minister Schippers van VWS, zorgaanbieders en zorgverzekeraars over een beheerste kostenontwikkeling in de ziekenhuiszorg. In deze vergadering, onder leiding van directeur-generaal Leon van Halder, zetten we de puntjes op de i. Belangrijk element in het akkoord is dat zorgverzekeraars de selectieve inkoop van zorg sterk gaan uitbreiden om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de kosten te verlagen. De zorgverzekeraars nemen daarmee, net als de overige partijen, hun verantwoordelijkheid om tot een trendbreuk in de kostenontwikkeling te komen. Het akkoord werd op maandag 4 juli getekend. Dat is een mooie eerste stap, maar hierna begint het werk pas. In mijn blog op Skipr ga ik in op die uitwerking, maar ook op de noodzaak om straks goed uit te leggen wat er voor de burger gaat veranderen en welke rol en verantwoordelijkheden de verschillende partijen daarin hebben. Mij valt op dat er wel eens eenzijdig naar zorgverzekeraars wordt gewezen: die zouden nu maar eens moeten laten zien dat ze de kosten kunnen beheersen en anders gaat de overheid alles wel weer zelf regelen. Ik vind dat een onzinnig standpunt. Zorgverzekeraars spelen een belangrijke rol, maar er zal echt een gezamenlijke inspanning nodig zijn om de kostengroei binnen de perken te houden. En we vergeten wel eens waar we vandaan komen: overheidsplanning, wachtlijsten, achterblijvende innovatie en een patient die volstrekt niets in te brengen had. En ook in die tijd – die nog niet zo ver achter ons ligt – waren er altijd budgetoverschrijdingen. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders hebben de afgelopen jaren laten zien dat het nieuwe vraaggerichte zorgstelsel leidt tot hogere kwaliteit, betere service, meer keuzevrijheid en een veel sterkere positie van de patient. En ook tot lagere prijzen, bijvoorbeeld in het vrij onderhandelbare segment bij de ziekenhuizen en bij de generieke geneesmiddelen. Bij het ministerie van VWS én bij ZN komen bijna wekelijks buitenlandse delegaties langs om met gepaste jaloezie te kijken wat ze van Nederland kunnen leren. We leren ook zelf nog bij – en dit hoofdlijnenakkoord kan daar een verdere stimulans aan geven. Maar laten we alsjeblieft een beetje zuinig zijn op ons zorgstelsel.

Pieter Hasekamp

Bron: ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen