Stressmeting met polband voorspelt agressie bij psychiatrische patiënt

Array

Stress is meetbaar. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van GGzE en Philips dat beschreven is in het laatste nummer van Acta Neuropsychiatrica. Een betrouwbare stressmeting kan agressief en verstorend gedrag in de psychiatrie terugdringen. Een goede inschatting van dreigend agressief en verstorend gedrag is van groot belang in de psychiatrische praktijk.  Onderzoekers bij GGzE hebben met behulp van de nieuwste techniek van Philips hier een objectieve meting aan toegevoegd.

Martin Ouwerkerk van Philips Research ontwikkelde een mobiele huidweerstandmeter waardoor het voor het eerst mogelijk is in een praktijksituatie het spanningsniveau van individuen te meten. Deze meter lijkt op een soort van horloge en meet aan de binnenkant van de pols de reactie van de huid op sterke emoties.Uit de eerste teststudie blijkt dat de polsbanden vroegtijdig meten wanneer bij een client de spanning te hoog oploopt. Een te hoge spanning is onverdraaglijk en leidt tot escalaties. De polsbanden meten bijna een uur voor een incident zeer sterke stijgingen van de stressniveaus. Dit kan in eerste instantie clienten helpen om voorzorgsmaatregelen te nemen. Uiteindelijk kunnen hulpverleners ruim voor een escalatie waarschuwingen krijgen. Dit maakt vroegtijdig ingrijpen mogelijk.
Wanneer de spanning bij een client te hoog oploopt, leidt dit vaak tot escalaties. De polsbanden meten bijna een uur voor een incident zeer sterke stijgingen van de stressniveaus. Dit kan in eerste instantie clienten helpen om voorzorgsmaatregelen te nemen. Uiteindelijk kunnen hulpverleners ruim voor een escalatie waarschuwingen krijgen. Dit maakt vroegtijdig ingrijpen mogelijk.
Een maand lang werd bij een aantal patienten in een gesloten inrichting enkele uren continue deze huidweerstand geregistreerd en nadien uitgelezen. Dat gebeurde naast de gebruikelijke observatie. Vroeger konden dergelijke signalen alleen met grote, vaste apparatuur gemeten worden. Omdat een testpersoon daarvoor naar het laboratorium moest, was praktijkonderzoek niet mogelijk. De polsband van Philips biedt onderzoekers een mobiel oplossing waardoor testen in de dagelijkse praktijk van een gesloten afdeling mogelijk is.
Bij de praktijktest hebben hulpverleners tussen 12 april en 12 mei 2010 van dag tot dag observaties ingevuld over hun clienten en kleine testjes afgenomen. Tijdens deze periode droegen zowel clienten als hulpverleners de polsband van Philips. Onderzoeker Erik Kuijpers heeft de observaties van de hulpverleners, de resultaten van de tests en de logboeken van incidenten naast de meetgegevens van de polsbanden gelegd en kon zo het verband waarnemen bij clienten.

Opmerkelijk was dat bij een patiente met schizofrenie de afname van de huidweerstand een uur vooruit liep op de gedragsverandering. Dat betekent dat de suggestie wordt gewekt dat hier een mogelijkheid ontstaat voor vroegdiagnostiek (en interventie) mits de sensor online kan worden gevolgd. Bluetooth zend de gegevens van de polsband naar een computer.

Een goede inschatting van dreigend agressief en verstorend gedrag is van groot belang in de psychiatrische praktijk. Op dit moment steunt die inschatting volledig op observaties, ervaring en interpretaties van hulpverleners. Onderzoekers bij GGzE hebben met behulp van de nieuwste techniek van Philips hier een objectieve meting aan toegevoegd.  Uiteraard zal in uitvoerige opzet ondermeer moeten blijken of  de inzet betrouwbaar en kosteneffectief is.
Bron: GGZ Eindhoven

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen