Slechts kwart Nederlanders rookt nog

Array
Slechts een kwart van Nederlanders rookt nog weleens een sigaret of sigaar en daarmee is het percentage rokers lager dan ooit. Dat blijkt uit cijfers van anti-rookorganisatie Stivoro. In het tweede kwartaal van 2011 rookte 24,3% van de Nederlanders van 15 jaar en ouder. Een jaar eerder was dat nog 26,5% meer en vijf jaar geleden stond het aantal rokers op 28,6%. Het percentage rokers is ook in het tweede kwartaal van dit jaar lager dan ooit. De spectaculaire daling die het eerste kwartaal liet zien, zet door in het tweede kwartaal. Er roken nu minder mensen dan ooit in Nederland. Dit blijkt uit cijfers van het Continu Onderzoek Rookgewoonten 2011 onder 4.600 Nederlanders van 15 jaar en ouder dat TNS NIPO in opdracht van STIVORO uitvoert. Het percentage rokers in het tweede kwartaal van 2011 is 24,3%. In het tweede kwartaal van 2010 was dit nog 26,5% en in het tweede kwartaal van 2009 26,8%. ‘De aandacht voor stoppen met roken en de vergoeding ervan stimuleert rokers hun stopintenties om te zetten in daden. En dit vertaalt zich in een flink lager percentage rokers. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de vergoeding per 2012 gedeeltelijk weer wordt teruggedraaid’, aldus Lies van Gennip, directeur van het expertisecentrum voor tabakspreventie en –verslaving STIVORO.Vergoeding stoppen met roken
Sinds januari dit jaar kan een roker die met zijn tabaksverslaving wil breken, zijn behandeling via de zorgverzekeraar vergoed krijgen. Het stoppen-met-rokenprogramma biedt de mogelijkheid om de effectief bewezen gedragsmatige ondersteuning bij stoppen met roken door een professional aan te vullen met farmacologische middelen zoals pleisters en pillen. De vraag naar de behandeling van tabaksverslaving heeft sindsdien een vlucht genomen. Er is bijvoorbeeld veel belangstelling voor de groepscursus Pakje Kans die door verschillende organisaties in het land wordt aangeboden. Ook de vraag naar Telefonische Coaching van STIVORO blijft hoog.

 

Levensreddend
‘Uit diverse onderzoeken wisten we al dat de vergoeding van stoppen met roken een effectieve maatregel is om het aantal rokers en de schade door tabak terug te dringen. Zo’n groot effect overtreft alle verwachting”,aldus Van Gennip. Jaarlijks sterven in Nederland bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken1. Nederland staat in de top 5 van landen waar de meeste vrouwen overlijden aan de gevolgen van longkanker. Goede stoppen met roken ondersteuning kan de komende 30 jaar ruim 37.000 levens redden.2 Van Gennip vervolgt: ‘Het is des te opmerkelijker dat de overheid heeft besloten deze maatregel per 2012 weer terug te draaien’. De stoppen-met-rokenprogramma’s worden straks niet meer vergoed. Effectief bewezen gedragsmatige ondersteuning blijft nog wel in het basispakket.

Achtergrond
Bijlage: overzicht percentage rokers afgelopen jaren per kwartaal

1. STIVORO jaarverslag 2009/2010
2. Levi et al, 2011 SimSmoke

Bron: STIVORO

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen