NZa verscherpt toezicht bijbetalingen AWBZ

Array

Nieuwe meldingen onterechte bijbetalingen in AWBZ-instellingen
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft weer meldingen ontvangen van vermoedelijk onterechte bijbetalingen in de AWBZ. De NZa verscherpt het toezicht op deze bijbetalingen en zal de namen van overtredende AWBZ-instellingen bekend gaan maken. Omdat de zorgkantoren dit moeten controleren, zal de NZa ook de namen van de zorgkantoren bekend maken bij overtredingen.

Vorig jaar kwam naar voren dat sommige instellingen onterecht geld vragen voor diensten die in het verzekerde pakket vallen. De NZa onderzocht de meldingen en sprak de zorginstellingen en controlerende zorgkantoren hierop aan. Ook zijn de regels rond de bijbetalingen verduidelijkt door het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), zodat instellingen weten wat ze wel en niet mogen vragen. De ondersteuning van de clientenraden in de instellingen is bovendien verbeterd door clientenorganisaties.

Na deze acties ontving de NZa een aantal maanden geen meldingen meer, maar inmiddels komen er opnieuw tientallen signalen van vermoedelijk onterechte bijbetalingen binnen. Op dit moment controleert de NZa bij vier AWBZ-instellingen of er inderdaad sprake is van onterechte bijbetalingen. Is dat het geval, dan zal de NZa direct handhaven en ook de namen van deze instellingen bekendmaken. Ook zal de NZa de naam van het betreffende zorgkantoor bekendmaken en het zorgkantoor dwingen om alsnog zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Bewoners van een AWBZ-instelling hebben recht op een aantal producten en diensten. Bijvoorbeeld het schoonmaken van hun kamer, algemene lichamelijke verzorging en voeding. Voor aanvullende diensten moeten zij bijbetalen, denk bijvoorbeeld aan het bezoek aan de kapper, of een abonnement op kabeltelevisie. Wat precies wel en niet in het pakket valt, is te lezen in de brochure ‘Daar hebt u recht op in een AWBZ instelling’ van het CVZ.

Woont u in een verpleeg- of verzorgingshuis en hebt u het vermoeden dat u onterecht bij moet betalen? Meld dit dan  bij de NZa. Dit kan via ons Meldpunt op de website www.nza.nl of telefonisch op nummer 0900-7707070 (op werkdagen tussen 9:00 uur en 14:00 uur) of per e-mail: [email protected].

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen