Reclame Code Commissie typeert advertentie Prescan als misleidend en oneerlijk

Array

De Reclame Code Commissie heeft het bedrijf Prescan Nederland op de vingers getikt vanwege een advertentie in NRC Handelsblad. In de advertentie zegt ex-profwielrenner en ploegleider Hennie Kuiper: ‘Bij Prescan vertelde men mij dat er bij 1 op de 50 mensen een tumor wordt ontdekt. Dankzij de total body scan van Prescan weet ik dat ik gezond ben.’ Cees Renckens, voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, stapte hierop naar de Reclame Code Commissie (RCC). Het bedrijf zou onheldere informatie verstrekken, inspelen op gevoelens van angst voor kanker en met de term ‘tumor’ verwarring zaaien. Immers, ook goedaardige tumoren zouden worden meegerekend.

Op dit laatste punt geeft de RCC, die op 30 augustus uitspraak deed, Renckens géén gelijk: de uiting ‘tumor’ zou wel degelijk betrekking hebben op ernstige tumoren die behandeling of controle behoeven. Evenmin deelde de commissie Renckens’ mening dat de advertentie angstige gevoelens zou kunnen oproepen.

Maar het eindoordeel is negatief. Volgens de commissie heeft Prescan niet aannemelijk weten te maken dat de bewering dat bij 1 op de 50 mensen een tumor wordt ontdekt, voldoende controleerbaar wetenschappelijk is onderbouwd.. Ook is Kuipers’ mededeling dat hij dankzij de total body scan van Presan weet dat hij gezond is, volgens de RCC ‘veel te absoluut’. En daarom typeert de RCC de advertentie dan ook als misleidend en oneerlijk. Prescan heeft tot 14 september de tijd om in beroep te gaan tegen de – nog niet gepubliceerde – uitspraak. Het bedrijf liet aan het ANP weten dat zeker te zullen doen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen