Amsterdamse huisartsen nemen het KIS in gebruik

Array

Effecten Keten Informatie Systeem al zichtbaar
In de achterliggende week is de implementatie van het \’n softwarebedrijf KIS afgerond bij de Coöperatie Huisartsen Amsterdam Groot Zuid (CHAGZ). De dertig bij de coöperatie aangesloten praktijken zijn er klaar voor om het KIS nu ook daadwerkelijk actief te gebruiken. Daarnaast werkt een aanzienlijk deel van de POH-ers  inmiddels ook actief in het KIS.

Afgelopen week is met vrijwel alle betrokken huisartsen van CHAGZ een korte terugblik gedaan op de uitrol van het \’n softwarebedrijf KIS. Tijdens de bijeenkomst werden enkele feiten gepresenteerd die voortkomen uit het gebruik van het KIS in de achterliggende pilot. “Wat ons voornamelijk is opgevallen, is de sterk verbeterde registratie bij die praktijken die het KIS in de achterliggende perioden al hebben gebruikt bij hun diabeteszorg”, aldus diabetesverpleegkundige Sandra van Strijp, “Daarbij blijkt uit de rapportage dat de kwaliteit van registratie bij de praktijken die een OZIS koppeling hebben tussen het HIS en het KIS beter is. Bovendien is het prettig te weten dat een gezond kritische blik op het programma gewaardeerd en gehonoreerd wordt. Er vindt een gestructureerde uitwisseling van opmerkingen plaats waardoor het programma steeds meer van onszelf wordt”.

Daarnaast is er vooruit gekeken naar de toekomst en de rol van het KIS daarin, waarin ouderenzorg en patientzelfmanagement voor CHAGZ belangrijke speerpunten zijn. Het implementeren van patient zelfmanagement is nu de eerstvolgende stap.

De inzet van een KIS vraagt een veranderde werkwijze van de gebruikers en tijd deze verandering door te voeren. “De voordelen van het KIS wegen ruimschoots op tegen de extra inspanning die bij aanvang nodig is”, aldus huisarts en voorzitter Bernard Prins, “We hebben nu als zorggroep een eenduidige en completere registratie, beslis- en procesondersteuning en een beter beeld op eventuele complicaties door het volledig geprotocolleerd werken. Meten is weten en daardoor kunnen we nu gericht werken aan kwaliteitsverbetering.”

De praktijken kijken tevreden terug op de implementatie, ondanks dat deze niet zonder slag of stoot is gegaan. Met name het realiseren van de OZIS koppelingen en de betrokkenheid van regionale datacentra vroeg extra aandacht waardoor er sprake was van enige vertraging. CHAGZ is in de regio Amsterdam  de eerste zorggroep die op basis van het OZIS ketenbericht de data uitwisseling tussen HIS (OmniHIS en MicroHIS) en KIS (\’n softwarebedrijf) gebruikt.

 

Over Coöperatie Huisartsen Amsterdam Groot Zuid
De Coöperatie Huisartsen Amsterdam Groot-Zuid is in 2007 opgericht om de zorg voor patienten met diabetes mellitus type 2, COPD en ouderen, gezamenlijk te organiseren en uit te voeren. Dit gebeurt vanuit de huisartsenpraktijken en in samenwerking met andere zorgverleners uit de regio. De Coöperatie Huisartsen Amsterdam Groot-Zuid bestaat uit ongeveer 30 huisartspraktijken in Amsterdam Oud Zuid, De Pijp, Rivierenbuurt en Buitenveldert. Voor de zorg aan mensen met een chronische ziekte werken de huisartsen en

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen