Teamgeest ziekenhuizen verbetert patiëntveiligheid

Array

Betere patientveiligheid is realiseerbaar als zorginstellingen een kwaliteitssysteem bouwen waarin diverse aandachtsgebieden geborgd zijn. Zowel het management als de professionals zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het faciliteren, volgen en evalueren van dit systeem.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van het Symposium Patientveiligheid van Centramed op donderdag 29 september. Het evenement leidde tot nieuwe inzichten in de verbetering van patientveiligheid. Best practices van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, het VU Medisch Centrum, het Sophia Kinderziekenhuis, het Waterland Ziekenhuis en Atrium Medisch Centrum Parkstad werden hiervoor gebruikt. Het symposium was bestemd voor bestuurders en kwaliteitsfunctionarissen van ziekenhuizen.

Het symposium concludeerde dat menselijk handelen de kern is van het veiligheidsmanagement in zorginstellingen: gezond verstand en het nemen van verantwoordelijkheid. Omdat individuele inzet niet volstaat, is crew resource management gewenst in zorginstellingen.

Crew Resource Management is een veiligheidstraining voor multidisciplinaire teams in de zorg. De methodiek is ontwikkeld in de luchtvaart ter bestrijding van incidenten in de cockpit die voortvloeiden uit falende samenwerking. Centraal in de training staan niet-technische aardigheden zoals communicatie, besluitvorming en leidinggeven.

In de zorg zijn verder zelfkritiek en zelfreinigend vermogen noodzakelijke vaardigheden voor  professionals. De cultuur van een zorginstelling moet uitnodigen om beperkingen in processen te benoemen. Protocollen voor patientveiligheid moeten regelmatig worden geevalueerd en aangepast om duurzame verbetering te realiseren. Bij eventuele crises zijn proactief handelen en open communicatie geboden.

De aanbevelingen van Centrameds symposium sluiten aan bij het rapport over patientveiligheid dat de Regieraad Kwaliteit en Zorg uitbracht in mei. Daarin staat dat slechts een klein deel van de veiligheidsrisico’s in de medische zorg gereguleerd kan worden via standaard normen.

In Nederland vinden jaarlijks bijna 40.000 medische incidenten plaats. Bij ongeveer tienduizend patienten treedt blijvende schade op bij een ziekenhuisopname, waarvan veertig procent voorkomen kan worden.

Centramed verzekert zorginstellingen tegen claims van patienten die voortvloeien uit medisch handelen. Meer informatie over het Symposium Patientveiligheid staat op www.centramed.nl

Recente artikelen